S&P: Επιβεβαιώνεται σε «Β+» η Ελλάδα - Θετικό το outlook

Στην ίδια πιστοληπτική βαθμίδα (Β+) διατήρησε την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, διατηρώντας επίσης το θετικό outlook, ενώ όλες οι ενδείξεις υποδείκνυαν ότι θα προχωρούσε σε αναβάθμιση της χώρας, γεγονός το οποίο θα διευκόλυνε και την επικείμενη νέα έξοδο στις αγορές που προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να ενισχυθεί εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει περαιτέρω

οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα αντιμετωπίσει τις κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις.

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη αλλά και την αναβάθμιση είναι η επίτευξη σημαντικής μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών, αλλά και η άρση των capital controls.

Επιπρόσθετα εάν αντιμετωπιστούν με θετικό τρόπο οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, μέσων των οποίων ουσιαστικά αναιρούνται τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον εξορθολογισμό μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, τότε, επίσης, μπορεί να επέλθει αναβάθμιση.

Οι προοπτικές μπορεί να αναμορφωθούν σε σταθερές εάν, σε πλήρη αντίθεση με το τι πιστεύει ο οίκος, υπάρξουν αντιστροφές στις εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις ή εάν δεν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Standard & Poor's αναφορικά με την ανάπτυξη και την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής, μείωσης του χρέους και ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας στο Β+ αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών λόγω των ισχυρών δημοσιονομικών επιδόσεων και της ευνοϊκής διάρθρωσης του ελληνικού, δημόσιου χρέους.

Αυτά εξισορροπούνται με το υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος της χώρας, μια δύσκολη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, χαρακτηριζόμενη από ένα μεγάλο απόθεμα NPEs, έναν αμφισβητούμενο μηχανισμό νομισματικής μετάδοσης και την ύπαρξη των capital controls.

Όσον αφορά στον χρόνο ωρίμανσης του χρέους και το μέσο επιτόκιο, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο επωφελούμενα προφίλ χρέους μεταξύ των χωρών που εξετάζει ο οίκος.

Η αξιολόγηση αφορά στο εμπορικό τμήμα του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης της Ελλάδας, το οποίο είναι μικρότερο από το 20% του συνολικού ελληνικού χρέους ή λιγότερο από το 40% του ΑΕΠ.

Η τελική εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) παρείχε στην Ελλάδα ένα αρκετά μεγάλο αποθεματικό ταμειακών ροών, το οποίο εκτιμούμε ότι θα καλύψει την εξυπηρέτηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης έως το 2023.

Προβάλλουμε ότι ο δείκτης ακαθάριστου χρέους γενικού δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί από το 2019 και μετά, τάση που ενισχύεται από την ανάκαμψη της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ, ενώ η καθαρή πορεία του χρέους προς το ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις δυνητικά δυσμενών δικαστικών αποφάσεων στις προηγούμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και από την επιτυχία της στρατηγικής στήριξης της μείωσης των NPEs στον τραπεζικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα