Πρώτη νίκη Άσαντ – “Τα βρήκαν” οι Αμερικανοί με τους Ρώσους για τη Συρία

Σε συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου κατέληξαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ύστερα από τις συνομιλίες που είχε στη Γενεύη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως διευκρίνισε ο Κέρι, με βάση την συμφωνία, η Δαμασκός θα πρέπει να υποβάλει μία «πλήρη καταγραφή» του χημικού της οπλοστασίου εντός μίας εβδομάδας.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία

συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, πρόσθεσε ο Κέρι.

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως η συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την πιθανή χρήση βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας.

Ο αμερικανός ομόλογός του ανέφερε πως δεν υπάρχει ήδη κάποιο σχέδιο για την μορφή που θα έχουν τα μέτρα, τα οποία θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει την συμφωνία. Επισήμανε πάντως ότι ο πρόεδρος Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας. «Δεν μειώθηκαν οι επιλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα