Προσγειώνει τις ελληνικές προσδοκίες για το χρέος ο Κ.Ρέγκλινγκ – Που διαφωνεί με το ΔΝΤ

Σε άλλο μήκος κύμματος από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στους Financial Times, μειώνει τος ελληνικές προσδοκίες για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Ρέγκλινγ, έχει

ήδη επωφεληθεί από τους γενναιόδωρους όρους των δανείων, τους οποίους χαρακτηρίζει ως τους «πλέον ευνοϊκούς στην παγκόσμια ιστορία». «Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα» προσθέτει ο επικεφαλής του ESM.

Το ελληνικό χρέος, εξηγεί παράλληλα, πρέπει να υπολογίζεται βάσει των όσων πληρώνει η Ελλάδα κάθε χρόνο και όχι βάσει του συνολικού ύψους. “Η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να γίνεται με βάση το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του. Άρα, δεν υπάρχει ανάγκη διαγραφής μέρους του δημόσιου χρέους”.

Σχετικά με την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ρέγκλιγνκ διευκρινίζει ότι η Ουάσιγκτον πιέζει για μακρά επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονο περίοδο χάριτος, κατά τη διάρκεια της οποίας η Αθήνα δεν θα καταβάλλει τόκους. Κατά τον κ. Ρέγκλινγκ, η πρόταση του ΔΝΤ για 30ετή περίοδο χάριτος είναι «μάλλον χρονικά μεγάλη», ενώ τόνισε πως «κάποιος μπορεί να το κοιτάξει, όμως δεν μου φαντάζει απαραίτητο [η περίοδος χάριτος] να είναι τόσο μακροπρόθεσμη».

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αναφερόμενος στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε πως οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένος να επαναλάβει τις ακραίες διαπραγματεύσεις που έγιναν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Προσέθεσε πως οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έδωσαν στον πρωθυπουργό τη λαϊκή εντολή για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σε αντίθεση με τις κάλπες του Ιανουαρίου, που είχαν δώσει την «αντίθετη εντολή».

ΓΙΑ ΤΟΝ Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Ο κ. Ρέγκλινγκ απέδωσε τις διαφωνίες της προηγούμενης περιόδου στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
«Είχε τόσες πολλές παράξενες ιδέες, δε νομίζω πως θέλω να σχολιάσω τις λεπτομέρειες», είπε, τονίζοντας πως «φανερά» ο κ. Τσίπρας είναι πολύ διαφορετικός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα