Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Συνωμοσία που επιβουλεύεται τα δικαιώματα των λαών μας η συμφωνία με την Τουρκία

«Καθησυχάζουμε τον ελληνικό λαό ότι είναι ενιαία και ισχυρή η στάση μας εναντίον της συνωμοσίας που επιβουλεύεται τα δικαιώματα ελληνικού και του Λιβυκού λαού». Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ξεκαθάρισε ενώπιων του προέδρου του Σώματος, Κωνσταντίνου Τασούλα και του υπουργού των Εξωτερικών, Νίκο Δένδια τη θέση του απέναντι σε όσα συμβαίνουν τονίζοντας πως η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας του και της Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι άκυρη και παράνομη.

Σε

δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης στο γραφείο του προέδρου της Ελληνικής Βουλής, ο κ. Ίσα, ευχαρίστησε τους Έλληνες για την φιλοξενία τους, σημειώνοντας πως: «ήρθαμε για να τονίσουμε ότι η συμφωνία είναι απορριπτέα και άκυρη διότι αυτοί που υπέγραψαν δεν έχουν νόμιμη ιδιότητα αφού η κυβέρνηση αυτή δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης δύο φορές από Βουλή ούτε έχει ορκιστεί νόμιμα ενώπιων της Βουλής. Άρα βάσει των προβλεπόμενων η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως και δεν έχει εφαρμόσει ότι προβλέπεται από τη συμφωνία. Οπότε δεν έχει δικαίωμα υπογραφής σύναψης μνημονίων που άπτονται της κυριαρχίας του Λιβυκού κράτους και των δικαιωμάτων των χωρών της Μεσογείου.».

«Εμείς την απορρίπτουμε ως Βουλή και δημόσια οι λιβυκές  δυνάμεις απορρίπτουν και θα αντισταθούν σε όποιον προσπαθήσει να παρέμβει στα εσωτερικά Λιβύης. Επιδώσαμε γραπτή επιστολή που ζητήσαμε να παρουσιαστεί στους Έλληνες βουλευτές με την άποψη μας προς τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού για να ενημερωθούν για τη στάση του φίλου Λιβυκού λαού. Θα είμαστε μια ομάδα για να ακυρώσουμε τη συμφωνία βάσει των διατάξεων  του διεθνούς δικαίου και όλα τα διεθνή φορά έχουμε ζητήσει συνεχή επικοινωνία μεταξύ μας και άμεση μεταξύ Βουλής της Λιβύης και Ελλήνων για να ακυρωθεί η συμφωνία-συνθήκη και για να καθορίσουμε ευκαιρίες για το μέλλον για τους δύο λαούς για την ανοικοδόμηση της Λιβύης», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «επιδιώκουμε θαλάσσια και αεροπορική σύνδεση και συνεχή επικοινωνία και απευθύνουμε πρόσκληση σε ελληνικές εταιρίες να έρθουν στην Λιβύη να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση. Το 90% του εδάφους είναι υπό το έλεγχο του στρατού και της Βουλής και όποιος θέλει να δει την πραγματικότητα με τα μάτια του να μας επισκεφτεί».

Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας σημείωσε πως η Βουλή θέλησε να ενημερωθεί από τον εκπρόσωπο της Λιβυκού κοινοβουλίου για τα ζητήματα που απασχολούν τη Λιβύη. «Δεχθήκαμε μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ενημέρωση. Αυτή η ενημέρωση για τα προβλήματα και τις προκλήσεις της Λιβύης έχουν μεγάλη σημασία για μας ενόψει του ότι ο κ. Σαλέχ πρόσφατα έχει τοποθετηθεί με νομική τεκμηρίωση για το σοβαρό ζήτημα που αφορά τη χώρα του για τη πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης την οποία θεωρεί απολύτως καταδικαστέα και νομικά ανύπαρκτη», είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «ως κοινοβούλιο ενδιαφερόμαστε για την ειρήνευση και συμφιλίωση στη Λιβύη και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες μέσω του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για αυτό το σκοπό. Είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει και εμάς να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας στη κατεύθυνση ειρήνευση και ομαλότητας στη Λιβύη».

«Ευχαριστώ τον κ. Σαλέχ εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για την επίσκεψη στην Αθήνα όσο και αναλυτική ενημέρωση που τύχαμε», είπε ο Ν. Δένδιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση της λιβυκής βουλής περί μιας κενής περιεχομένου και ανεφάρμοστης συμφωνίας που  θέτουν σε αστάθεια τη περιοχή, απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική μεσόγειο. «Η κυβέρνηση στηρίζει προσπάθειες του κ. Σαλαμέ Και το δηλώσαμε στο πρόεδρο, καθώς και την ετοιμότητα μας να βοηθήσουμε κατεύθυνση ειρήνευση και εφαρμογή διεθνούς δικαίου στη περιοχή», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα