ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ: 168 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤ. ΔΗΜΑ – 131 “ΠΑΡΩΝ”

[UPD] Άκαρπη και η δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Υπερ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές. “Παρών” ψήφισαν 131 βουλευτές. Απούσα η βουλετής των ΑΝΕΛ Κόλλια – Τσαρουχά. Επιπλέον 8 ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφισαν τον κ. Δήμα. Ψάχνει 12 βουλευτές η κυβέρνηση για την τελευταία ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου.

«Παρών» ψήφισε

η Νίκη Φούντα η οποία λίγα λεπτά πριν την έναρξη της σημερινής ψηφοφορίας ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Μπούκουρας , Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Παναγιώτης Μελάς και Κουράκος ψήφισαν Σταύρος Δήμας.

Οπως και στην πρώτη ψηφοφορία οι βουλευτές Σπ. Λυκούδης, Γ. Νταβρής, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης και Αικ. Μάρκου ψήφισαν την επιλογή της συγκυβέρνησης για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Με 165 ψήφους υπέρ του Στ. Δήμα να θεωρούνται δεδομένες και “ταβάνι” τα 170 “ναι” ξεκινά στις 12.00 η δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Τελευταίες εξελίξεις το “ναι” του ανεξάρτητου βουλευτή Γ. Κασαπίδη και η ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ν. Φούντα.

Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη η Βουλευτής Αιτωλ/νίας Νίκη Φούντα γνωστοποίησε την απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η πολιτική στάση και θεώρηση της βουλευτού διαφοροποιείται σημαντικά, πάνω από ένα χρόνο τώρα, από την κεντρική γραμμή του κόμματος και πλέον δεν υπάρχουν πολλά σημεία ταύτισης. Πρόκειται για μία δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση για λόγους πολιτικής και προσωπικής συνέπειας.

Η βουλευτής εύχεται κάθε επιτυχία όσον αφορά στις μελλοντικές επιδιώξεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε έναν πολιτικό χώρο που με πολύ σεβασμό και η ίδια, με όλες της τις δυνάμεις, υπηρέτησε στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο.

“Ναι” από Γ. Κασαπίδη

Την πρόθεση του να ψηφίσει υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας διατύπωσε πριν από λίγο ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γ. Κασαπίδης.

Σε δήλωση του στο protothema.gr, ο κ.Κασαπίδης επισημαίνει ότι το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ικανοποιεί τις θέσεις που είχε εκφράσει μετά την πρώτη ψηφοφορία της 22ας Δεκεμβρίου.

Στην πρώτη ψηφοφορία υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν οι 155 βουλευτές της συγκυβέρνησης και οι 5 ανεξάρτητοι βουλευτές Σπ. Λυκούδης, Γρ.Ψαριανός, Γ. Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης και Κατερίνα Μάρκου.

Κατόπιν του διαγγέλματος Σαμαρά, υπέρ του Σταύρου Δήμα έχουν καταστήσει σαφές ότι θα ψηφίσουν στη σημερινή ψηφοφορία οι ανεξάρτητοι Π. Μελάς, Β. Οικονόμου, Γ. Κουράκος, Μίκα Ιατρίδη και πλέον ο Γ.Κασαπίδης.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προεδρική Εκλογή μέρος δεύτερο – “Ταβάνι” κοντά στο 170

Τουλάχιστον 163 ψήφους αναμένεται να συγκεντρώσει η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, στη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το μεσημέρι της Τρίτης, μετά και την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να υποσχεθεί διεύρυνηση του κυβερνητικού σχήματος και «κλείδωμα» εκλογών στο τέλος του 2015 εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος.

Την πρόθεσή τους να ψηφίσουν για Πρόεδρο τον Σταύρο Δήμα στην ψηφοφορία της Τρίτης εξέφρασαν ανοιχτά οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Κουράκος και Βασίλης Οικονόμου, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Tο ίδιο έπραξε αργότερα, με δήλωσή της, η ανεξάρτητη βουλευτής, προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ, Μίκα Ιατρίδη.

Ο αριθμός των “ναι” δεν αποκλείεται να είναι και υψηλότερος (κοντά στους 165 – 170) αν και πάλι απέχει από το καθοριστικό 180 της τρίτης ψηφοφορίας.

Τα …κουκιά

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Μελάς ψήφισε «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στη δεύτερη θα ψηφίσει «ναι».

Η πρόταση του πρωθυπουργού καλύπτει εν πολλοίς τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οκτώ βουλευτές για να πουν «ναι» στην εκλογή Προέδρου. Πρόκειται για τους Χρήστο Αηδόνη, Σπύρο Λυκούδη, Βασίλη Οικονόμου, Πέτρο Τατσόπουλο και Γρηγόρη Ψαριανό, καθώς και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη, Νίκη Φούντα και Θωμά Ψύρρα. Εντούτοις, οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ φέρεται να διαφωνούν με οποιαδήποτε κίνηση αν δεν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Με ανάρτησή του στο Facebook και ο Πέτρος Τατσόπουλος ξεκαθάρισε την Κυριακή πως δεν πρόκειται να αλλάξει την ψήφο του και να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα όσο δεν αλλάζει και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, υπέρ της εθνικής συνεννόησης έχουν ταχθεί πρόσφατα οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα