ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2020: Διχασμένες Πολιτείες Αμερικής με Τραμπ-Μπάιντεν στο νήμα – Τραμπ δείχνουν τα στοιχήματα

Ώρα 14.45: Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν ξανά ως φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, αλλάζοντας άρδην την πρόβλεψή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας που έδειχνε ως επικρατέστερο τον Ρεπουμπλικανό απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία τριών από αυτές.

Η μεγάλη αυτή αλλαγή σημειώθηκε έπειτα από πρόβλεψη για ανατροπή υπέρ του Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 89% των ψήφων.

Σύμφωνα με την Edison Research, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 49,3% των ψήφων, έναντι 49% που εξασφαλίζει ο Τραμπ.

Κατά την Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, η πιθανότητα να κερδίσει ο Μπάιντεν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 58%, ενώ μία ώρα νωρίτερα αυτή ανερχόταν σε 29%. Σύμφωνα παράλληλα με την PredictIt, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, η πιθανότητα να κερδίσει ο Δημοκρατικός υποψήφιος ανέρχεται τώρα σε 63%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Smarkets, η πιθανότητα να κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος ανέρχεται τώρα σε 41%, με το ποσοστό αυτό να έχει σημειώσει τεράστια πτώση από το 80% που ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα επίσης με τη βρετανική εταιρεία στοιχημάτων Betfair, οι πιθανότητες που έχει ο Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος να κερδίσει τις εκλογές ανέρχονται σε 60%.

Οι πιθανότητες να κερδίσει ο Μπάιντεν είχαν μειωθεί σε λιγότερες από το ένα τρίτο κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα, σύμφωνα με τα στοιχεία των γραφείων στοιχημάτων.

Οι φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μετατρέπονται στο μεγαλύτερο γεγονός όλων των εποχών για τα στοιχήματα, σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων, με έναν παίκτη να ποντάρει τη Δευτέρα ένα εκατομμύριο στερλίνες (περίπου 1,11 εκατ. ευρώ) στον Μπάιντεν. Αν κερδίσει, ο παίκτης αυτός θα πάρει 1,54 εκατομμύρια στερλίνες.

Ώρα 13.45: Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ με το βλέμμα στραμμένο σε τέσσερις Πολιτείες-κλειδιά. Τα προγνωστικά αρχίζουν να δείχνουν νίκη Τραμπ, με τον Τζο Μπάιντεν να θέλει ανατροπή σε μία Πολιτεία, για να φτάσει στη νίκη.

Πιο συγκεκριμένα, έαν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και να «σφραγίσει» τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακόμα και αυτό, ωστόσο, φαντάζει δύσκολο, καθώς στην Πενσιλβάνια, με την ενσωμάτωση στο 64%, η διαφορά υπέρ του νυν προέδρου των ΗΠΑ είναι μεγάλη (περί τις 700.000 ψήφους), ενώ στις υπόλοιπες Πολιτείες, όπου η διαφορά είναι μικρή, ο Τραμπ φαίνεται να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα.

Το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι γνωστό… σύντομα. Η καταμέτρηση στο Ουισκόνσιν είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί σήμερα, ωστόσο η διαδικασία σε Νεβάδα, Μίσιγκαν, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Πενσιλβάνια αναμένεται να συνεχιστεί και τις επομενες ημέρες.

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε νικητής και στη Βόρεια Καρολίνα.

Υπάρχει, πάντως, και ένα άλλο σενάριο, με τη μάχη να κρίνεται από μία εκλεκτορική ψήφο ή να οδηγείται σε ισοπαλία. Το Μέιν διαχωρίζει επίσης τις εκλεκτορικές ψήφους του ανά εκλογική περιφέρεια και σε μία εξ αυτών δεν υπάρχει ακόμη νικητής.

Αν αυτός είναι ο Τραμπ -αλλά χάσει το Ουισκόνσιν και τη Βόρεια Καρολίνα- τότε θα ισοψηφίσει με τον Μπάιντεν στους 269 εκλέκτορες και σε μία τέτοια περίπτωση ο νυν πρόεδρος θα κερδίσει με την ψήφο της Βουλής.

UPD: Αμφίρροπη παραμένει η μάχη των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος θα ανακηρυχθεί νικητής της εκλογικής μάχης. Η νίκη χρειάζεται 270 εκλέκτορες.

ΤΡΑΜΠ: Κερδίσαμε!

Ώρα 9.45: Στους 224 οι εκλέκτορες για τον Μπάιντεν, στους 213 για τον Τραμπ – Στο 49,85% το ποσοστό του υποψηφίου των Δημοκρατικών, στο 48,54% το ποσοστό του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ

Στις 08.24 σήμερα το αποτέλεσμα ήταν: Μπάιντεν 223 – Τραμπ 212

Στις 07.07 σήμερα κερδίζουν σε εκλέκτορες:  Μπάιντεν: 205 – Τραμπ: 132

Όμως στην Πενσιλβάνια, στην πολιτεία που -ενδεχομένως- θα κρίνει τον νικητή- στο 54% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων, ο Τραμπ συγκεντρώνει 56,6% και ο Μπάιντεν 42,1%.

Επιστολικές ψήφοι σε Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν βγάζουν Πρόεδρο

ΗΠΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ 2020: Live από το NBC

Ακολουθούν οι προβλέψεις των μεγαλύτερων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης με τις πολιτείες που έχουν εξασφαλίσει οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

Σε αγκύλες αναγράφεται ο αριθμός των εκλεκτόρων ανά πολιτεία. Υπενθυμίζεται πως για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.

Έως τις 06:05 ώρα Ελλάδας, ο Τζο Μπάιντεν καταγράφει προβάδισμα.

Στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να προηγείται, σύμφωνα με εκτίμηση μόνο του Fox News.

Μπάιντεν (209)

Καλιφόρνια (55)

Κολοράντο (9)

Κονέκτικατ (7)

Ντέλαγουερ (3)

Ιλινόι (20)

Μέριλαντ (10)

Μασαχουσέτη (11)

Νιου Χάμσαϊρ (4)

Νιου Τζέρσεϊ (14)

Νέα Υόρκη (29)

Νιου Μέξικο (5)

Όρεγκον (7)

Ρόουντ Άιλαντ (4)

Βερμόντ (3)

Βιρτζίνια (13)

Ουάσινγκτον – Ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3)

Ουάσινγκτον (12)

Τραμπ (119)

Αλαμπάμα (9)

Άρκανσο (6)

Νότια Καρολίνα (9)

Βόρεια Ντακότα (3)

Νότια Ντακότα (3)

Άινταχο (4)

Ιντιάνα (11)

Κάνσας (6)

Κεντάκι (8)

Λουιζιάνα (8)

Μισισίπη (6)

Μιζούρι (10)

Νεμπράσκα (4 και δυνητικά 5)

Οκλαχόμα (7)

Τενεσί (11)

Γιούτα (6)

Δυτική Βιρτζίνια (5)

Γουαϊόμινγκ (3)

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ WALL STREET

νοδικά κινούνται τα futures στην προ-αγορά της Wall Street, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι τα πηγαίνει σαφώς καλύτερα απ’ ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι, όπως προκύπτει από τα πρώτα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μελλοντικά συμβόλαια διαπραγμάτευσης στον S&P 500 ενισχύονται κατά 1,3%, δίνοντας συνέχεια στα χθεσινοβραδινά κέρδη, τα οποία ήταν τα ισχυρότερα του τελευταίου μήνα.

Κατά 3% αυξάνονται και τα futures στον δείκτη Nasdaq, καθώς οι αναλυτές θεωρούν ότι εφόσον επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε αυτό θα συνεπάγεται λιγότερους κινδύνους για τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες της χώρας.

Αποκλιμάκωση καταγράφεται και στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων να υποχωρούν από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Την ίδια ώρα, το μεξικανικό πέσο σημειώνει απώλειες ευρείου μεγέθους, σε ένα δείγμα ανησυχίας για το ενδεχόμενο επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΥΠΕΡ ΤΡΑΜΠ

Από την πλευρά τους, η στοιχηματική εταιρεία Smarkets δίνει πλέον 68% στο σενάριο εκλογικής νίκησης του νυν προέδρου, αν και η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων προαναγγέλλεται μακρά.

Κατά τη βρετανική Betfair, η πιθανότητα νίκης του Τραμπ υπολογίζεται πως ανέρχεται στο 60%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες το πρωί χθες Τρίτης. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 40% από 61%.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνα με exit poll του CNN το 1/3 των ψηφοφόρων χαρακτήρισε την οικονομία ως τον πιο σημαντικό παράγοντα που επηρέασε την ψήφο τους. Περίπου 1 στους 5 ανέφερε τη φυλετική ανισότητα και περίπου 1 στους 6 την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι περισσότεροι λένε ότι οικονομικά είναι καλύτερα σήμερα από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια (περίπου 4 στους 10) και μόλις 2 στους 10 λένε ότι είναι χειρότερα.

Πάντως, πάνω από τους μισούς συμφώνησαν στο ότι η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε οικονομικές δυσκολίες.

Καθώς έκλειναν τα εκλογικά κέντρα στις ΗΠΑ χθες Τρίτη, τα exit poll που διεξήγαγε η Edison Research παρουσιάσαν τα ζητήματα που απασχολούσαν τους ψηφοφόρους αλλά και τη δημογραφική βάση των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν.

Ισχύς μεταξύ των Λατινοαμερικάνων

Η στήριξη προς τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο φαίνεται να ενισχύεται μεταξύ των Λατινοαμερικάνων σε σημαντικές πολιτείες, όπως η Φλόριντα και το Τέξας.

Στη Φλόριντα, σύμφωνα με τα exit polls, ο Τραμπ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μοιράζονται την ψήφο των Λατινοαμερικάνων. Το 2016 μόνο 4 στους 10 Λατινοαμερικάνους είχαν ψηφίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ο οποίος τώρα εμφανίζεται να έχει τη στήριξη τριών στους δέκα μη λευκών ψηφοφόρων, έναντι δύο στους δέκα πριν τέσσερα χρόνια.

Ο Τραμπ διατήρησε και το προβάδισμά του μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τα exit polls της Edison Research, έξι στους δέκα λευκούς ψηφοφόρους προτίμησαν τον Ρεπουμπλικάνο, ποσοστό που παραμένει ίδιο σε σχέση με το 2016.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ σημείωσε κέρδη μεταξύ των Κουβανών στην πολυπληθή νότια Φλόριντα, υπογραμμίζοντας τη σκληρή στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Στο Τέξας τέσσερις στους 10 ισπανόφωνους ψήφισαν τον Τραμπ, άνοδος σε σχέση με τους τρεις στους δέκα το 2016, βάσει των exit polls στην πολιτεία αυτή.

Σε εθνικό επίπεδο, αν και ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ μεταξύ των μη λευκών ψηφοφόρων, ο Ρεπουμπλικάνος κέρδισε φέτος μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων της ομάδας αυτής των ψηφοφόρων σε σχέση με το 2016.

Η εθνική δημοσκόπηση της Edison έδειξε ότι περίπου το 11% των Αφροαμερικών, το 31% των ισπανόφωνων και το 30% των Ασιατών ψήφισαν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, άνοδος τριών ποσοστιαίων μονάδων και στις τρεις δημογραφικές ομάδες έναντι του 2016.

Μειώνεται η βάση των ηλικιωμένων που ψηφίζουν Τραμπ

Ο Τραμπ ίσως χρειαστεί να εκμεταλλευθεί τη βελτιωμένη του απόδοση μεταξύ των μη λευκών ψηφοφόρων για να αντισταθμίσει τις απώλειές του μεταξύ της παραδοσιακής του εκλογικής βάσης. Φαίνεται να έχει μειωμένη στήριξη από τους λευκούς άνδρες και τους πιο ηλικιωμένους στη Τζόρτζια και τη Βιρτζίνια, βασικά κομμάτια της εκλογικής βάσης των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Edison.

Αν και ο Ρεπουμπλικάνος εξακολουθεί να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψήφων αυτών των ομάδων, κάποιοι από αυτούς στράφηκαν στον Μπάιντεν.

Οι δημοσκοπήσεις της Edison εμφανίζουν τον Τραμπ να κερδίζει την ψήφο των επτά από τους δέκα άνδρες στη Τζόρτζια, μείωση σε σχέση με το πλεονέκτημα των οκτώ στους δέκα που είχε έναντι της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Αν και κερδίζει τους έξι στους δέκα ψηφοφόρους άνω των 65 ετών στη Τζόρτζια, ο Ρεπουμπλικάνος είδε το ποσοστό του να μειώνεται, καθώς στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ήταν 7 στους 10.

Στη Βιρτζίνια μειώθηκε το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ μεταξύ των λευκών χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου, σε έξι στους δέκα έναντι επτά στους δέκα το 2016. Αντίστοιχα νούμερα καταγράφονται και μεταξύ των λευκών ανδρών.

Πιο ενθαρρυντικό είναι για τον Αμερικανό πρόεδρο το γεγονός ότι έξι στους δέκα κατοίκους της Βιρτζίνια με εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων τον στηρίζουν.

Keywords
εκλογες 2012, νημα, fox news, το στοιχημα, exit poll, exit polls, εκλογες, ηπα, exchange, νέα, εταιρεία, betfair, βουλη, live, ελλαδα, fox, news, nasdaq, στοιχημα, exit, cnn, δημοσκοπηση, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, προγνωστικα στοιχηματος, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, exit polls 2014, ξανα, αποτελεσματα, νικητη, εδρα, εθνικη, ηπα, οικονομια, ωρα, betfair, cnn, news, αγορα, ανοδος, αρδην, βενεζουελα, βλεμμα, βορεια, γεγονος, δευτερα, δειγμα, υπαρχει, εκστρατεια, εκτιμηση, εξι, επτα, εταιρεία, ετων, ιδια, ιδιο, εικονα, κουβα, μεξικο, μειωση, μικρο, νεβαδα, νικη, νυχτα, οκτω, πιθανοτητες, πολιτεια, πρωι, πτυχιο, σεναριο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, τεξας, τριτη, χειροτερα, ωρα ελλαδας, exchange, εθνικο, exit, fox, fox news, μεξικανικο, nasdaq, ομαδες
Τυχαία Θέματα