Που πάνε χρυσός, πλατίνα και ασήμι

Η έκπληξη την εβδομάδα των εορτών ήρθε από τις σημαντικές αποδόσεις στην αγορά των μετάλλων με βασικούς κερδισμένους το ασήμι και την πλατίνα.

Η κίνηση αυτή έλαβε χώρα κατά την διάρκεια μια εβδομάδας όπου οι δείκτες στις ΗΠΑ σημείωσαν νέα υψηλά και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων σημείωσαν άνοδο και επέστρεψαν στο 3 τοις εκατό. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι η αγορά ετοιμάζεται για ένα ισχυρό ξεκίνημα το 2014 με τις προσδοκίες, κυρίως για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ,

να ενισχύονται.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι την περίοδο αυτή οι κινήσεις που πραγματοποιούνται στην αγορά μπορούν πολύ γρήγορα να αναιρεθούν όταν η ρευστότητα επιστρέψει στις αρχές του Ιανουαρίου. Χωρίς να προχωρήσουμε σε μια πολύ βαθιά ανάλυση μπορούμε ωστόσο να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα για το τι πρόκειται να συμβεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Σε ένα σενάριο που επαναλαμβάνεται τα τελευταία τρία χρόνια, οι αυξανόμενες προσδοκίες ανάπτυξης θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βασική κινητήρια δύναμη για το 2014. Το παρακάτω γράφημα μας δείχνει τις αποδόσεις που σημειώθηκαν σε κάποια βασικά εμπορεύματα τα τελευταία τρία χρόνια. Σε όλα σημειώθηκαν σημαντικές αποδόσεις με την πλατίνα και το RBOB Gasoline να σημειώνουν τις σημαντικότερες και το ασήμι με το Brent να ακολουθούν, με τον ενεργειακό τομέα να υποστηρίζεται και από τις γεωπολιτικές εντάσεις τόσο το 2012 και το 2013.

Το ασήμι σημείωσε την καλύτερη επίδοση την περασμένη εβδομάδα αλλά συνολικά βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των επιδόσεων για φέτος έχοντας χάσει περισσότερο από 34 τοις εκατό το 2013. Η πλατίνα σημείωσε την δεύτερη καλύτερη επίδοση εν μέσω εικασιών ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα ενισχύσει την ζήτηση για το συγκεκριμένο εμπόρευμα σε μια περίοδο μικρότερης από το αναμενόμενο παραγωγής στην Ν. Αφρική, του μεγαλύτερου παραγωγού παγκοσμίως.

Παρόλο που ο χρυσός κατάφερε να ενισχυθεί σε πάνω από USD 1,200/oz μετά την ανακοίνωση της Fed στις 18 Δεκεμβρίου, η διατήρηση του σε αυτό το επίπεδο στις αρχές Ιανουαρίου, μπορεί να προκαλέσει κάποια επανεξέταση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών του. Σημειώστε ότι ο χρυσός κατάφερε να κινηθεί ανοδικά παρά την ενίσχυση στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στις ΗΠΑ αλλά και των μετοχών. Επιπλέον στις 26 Δεκεμβρίου περίπου 70 τόνοι είχαν αποσυρθεί από χρηματοοικονομικά προϊόντα τύπου ETPs σύμφωνα με το Bloomberg, η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από τον Ιούλιο όταν η μείωση ήταν 74 τόνοι.

Ο χρυσός βρίσκεται χαμηλότερα περισσότερο από 25 τοις εκατό φέτος και ενισχυμένος κατά 1 τοις εκατό τους τελευταίους έξι μήνες κάτι που μας δίνει και μια ένδειξη για την συγκέντρωση των πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο Δεκέμβριος θα αποτελέσει τον τέταρτο σε σειρά μήνα αρνητικών αποδόσεων και τάσεων με τους επενδυτές να μην αλλάζουν στάση και προοπτικές ή θέσεις εκτός και αν παρατηρηθεί μια σημαντική ανοδική κίνηση στην αγορά πάνω από το υψηλό Δεκεμβρίου των 1268/oz.

Με τις προσδοκίες για ανάπτυξη να κεντρίζουν το ενδιαφέρον της αγοράς, το ασημί θα μπορούσε για μια ακόμη φορά αν απολαύσει έναν καλύτερο από το αναμενόμενο Ιανουάριο με τον λόγο χρυσού προς ασήμι να συγκεντρώνει τα βλέμματα των επενδυτών. Όπως παρουσιάζεται και στο παραπάνω διάγραμμα η τελευταία πορεία του ασημιού οδήγησε τον λόγο χαμηλότερα στο 60.9 το οποίο είναι το κόστος μια ουγγιάς χρυσού μετρούμενη σε ουγγιές ασημιού.

Το επίπεδο αυτό αντιστοιχεί με την γραμμή τάσης που ξεκινάει πίσω στον Απρίλιο του 2011 όταν σημειώθηκε το χαμηλό των 31.7 με την τιμή του ασημιού να κινείται στα USD 50/oz. Μια κίνηση κάτω από αυτό το επίπεδο στήριξης θα μπορούσε να προκαλέσει ένα επιπρόσθετο αγοραστικό ενδιαφέρον για το ασήμι σε σύγκριση με το χρυσό κάτι στο οποίο αξίζει να δώσουμε προσοχή τις επόμενες ημέρες.

Αρθρο του Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank

Πηγή: MarketNews.gr

Original article: Που πάνε χρυσός, πλατίνα και ασήμι.

Keywords
Τυχαία Θέματα