Πότε θα βγούμε από την κρίση – Δέκα απλές απαντήσεις που τις γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πλην… των κομμάτων εξουσίας!

Η οικονομική κρίση για πολλούς πέρασε, ενώ για επίσης πολλούς είναι παρούσα, 10 χρόνια κοντά από την επιβολή του πρώτου μνημονίου…

…Και όσο και να …καμώνονται τα κόμματα εξουσίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ πως πέτυχαν την έξοδο από την κρίση διασταυρώνοντας μάλιστα “πυρά” για το ποιος πέτυχε τα περισσότερα, οι αριθμοί που εκφράζουν τους μισθούς, τις συντάξεις και την κατανάλωση, τους διαψεύδουν πανηγυρικά…

…Όπως

τους διαψεύδει πανηγυρικά η επιμένουσα πάνω από το 16% ανεργία, οι χιλιάδες νέοι που εξακολουθούν να βρίσκονται στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη τύχη αλλά και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που μέχρι τη λήξη του 2019 (και παρά τις ενδείξεις πως κάτι θα αλλάξει μετά τον”Ηρακλή”) βασίζεται στο “δεν δανείζω” και στην ανεξέλεγκτη δράση (αλήθεια μέχρι πότε;) των εισπρακτικών εταιρειών που …επιτίθενται κατά κύματα καθημερινά στους Έλληνες πολίτες για παλιά τους χρέη, ρυθμισμένα και αρρύθμιστα…

…Στο ερώτημα πότε θα μπορούμε να πούμε πως βγήκαμε από την κρίση, οι απαντήσεις είναι πάρα πολύ απλές:

1. Όταν ακούσετε και δείτε πως έβαλαν λουκέτο οι εισπρακτικές εταιρείες.

2.Όταν πάτε σε υποκατάστημα τράπεζας και ο υπάλληλος σας καλεί να δείτε τα νέα προγράμματα για δάνεια και τις νέες πιστωτικές κάρτες.

3.Όταν δείτε πως έκλεισαν οριστικά οι “Ριχάρδοι” στις γειτονιές που αγοράζουν χρυσό και κοσμήματα.

4. Όταν μάθετε πως ο βασικός πρώτος μισθός έχει ξεπεράσει τα 800 (τουλάχιστον) ευρώ.

5. Όταν δεν ακούτε στις παρέες νέων και γέρων αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ δίνει το πιο καλό επίδομα – κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα και όταν το συγκεκριμένο θέμα φύγει από τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και site και περάσει στα “ψιλά”.

6. Όταν δείτε να απομακρύνονται από τις γωνιές των σούπερ μάρκετ τα καλάθια με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους φτωχούς και περιοριστούν στο ελάχιστο τα δωρεάν γεύματα που προσφέρουν Εκκλησία και φιλανθρωπικές οργανώσεις, καθημερινά και κυρίως στις γιορτές.

7. Όταν διαπιστώσει ο καθένας σας ότι από τα εισοδήματά του, με πληρωμένους φόρους και ΕΝΦΙΑ, περισσεύει ποσόν είτε για αποταμίευση, είτε για επένδυση στο Χρηματιστήριο, είτε για ένα ταξίδι, είτε για αγορά ενός καλού ασφαλιστικού συμβολαίου ζωής ή υγείας.

8. Όταν ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις καταβάλλουν κανονικά και όχι με δίμηνη τουλάχιστον καθυστέρηση τους μισθούς στους εργαζόμενους, όπως και τις ασφαλιστικές εισφορές.

9. Όταν οι επιχειρήσεις, με πρώτες τις μεγάλες (ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ) πληρώνουν τους προμηθευτές τους αν όχι σε ένα μήνα όπως γίνεται στη Γερμανία και γενικά στις σοβαρές καπιταλιστικές χώρες, τουλάχιστον σε δύο μήνες. Και όχι όπως τώρα, που “βασιλεύουν” το τετράμηνο, το πεντάμηνο και σε ορισμένες περιπτώσεις το οκτάμηνο!…

10. Και μία τελευταία ένδειξη που αγγίζει τα ΜΜΕ: Η κρίση θα έχει περάσει όταν στις εκπομπές επώνυμων δημοσιογράφων – ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης, οι διαφημίσεις παρουσιάζονται μέσω των spot των διαφημιστικών εταιρειών και πάψουν να εκφωνούνται από τους  ίδιους τους παρουσιαστές-δημοσιογράφους.  Αυτό γίνεται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, κατόπιν απαίτησης των διαφημιζομένων για να τα …ακουμπήσουν, εκμεταλλευόμενοι την περίσταση, με τα χρέη των ΜΜΕ σε εργαζόμενους, Ταμεία, Τράπεζες….

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα