Oδοφωτισμός: Big Bang σε έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων τους επόμενους μήνες

Οι business των 1,3 δισ ευρώ στον οδοφωτισμό. Μακεδονία, Αιγαίο, Ήπειρος, Κρήτη και Αττική προκηρύττουν μπαράζ διαγωνισμών για τον οδοφωτισμό.

Εκατοντάδες εκατομμύρια μοιράζουν τους επόμενους μήνες οι περιφέρειες σε έργα οδοφωτισμού με πρώτες αυτές του Νοτίου Αιγαίου της  Κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. 

Πρόκειται για μια άγνωστη στους πολλούς αγορά η οποία, όμως έχει συγκεντρώσει

μεγάλο ενδιαφέρον και ανταγωνισμό ενώ φαίνεται να «ωριμάζει» μετά από μια περίοδο κατά την οποία οι καταγγελίες για αδιαφανείς και καταχρηστικές πρακτικές από κάποιους  προμηθευτές – πρωταγωνιστές  περίσσεψαν…

Οι διαγωνισμοί έχουν την μορφή Συμβάσεων Ενεργειακής Αναβάθμισης (ΣΕΑ). Αρχικά είχαν προωθηθεί περισσότερες Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή και απλές συμβάσεις προμήθειας λαμπτήρων, αλλά τα αποτελέσματα εν μέσω πλήθους αντιδράσεων για τον τρόπο σχεδιασμού τους όπως και η ανάγκη για συμμετοχή των αναθετόντων φορέων με κεφάλαια οδήγησαν στις ΣΕΑ: Η επένδυση πραγματοποιείται από τους αναδόχους οι οποίοι έχουν και την ευθύνη εγγύησης-λειτουργίας και συντήρησης.

Μέσα από τα έξυπνα φωτιστικά led οι περιφέρειες  μπορούν να υποστηρίξουν και πολλές ευρυζωνικές υπηρεσίες και smart solutions μέσω αναμεταδοτών αισθητήρων κλπ.  Πρόκειται για το «οικοσύστημα» των λεγόμενων smart cities. 

Οι ανάδοχοι αμείβονται για την διάρκεια της παραχώρησης με ένα ποσοστό από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται για την ηλεκτροδότηση του δικτύου οδοφωτισμού σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Αν δηλαδή ο λογαριασμός της ΔΕΗ μειωθεί με τις επενδύσεις τότε ο ανάδοχος εισπράττει από τον δήμο ποσοστό της διαφοράς.

Η Ήπειρος με 60 εκατ ευρώ

Στις 13 Ιανουαρίου κατατίθενται οι προσφορές στον πρώτο από τους τέσσερις διαγωνισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου, που προωθούνται με τεχνική βοήθεια που παρείχε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Πρόκειται για τέσσερα μεγάλα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, συνολικού ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ.

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά το δίκτυο οδοφωτισμού του περιφερειακού οδικού δικτύου και την αντικατάσταση περίπου 8.800 με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). 

Ο δεύτερος διαγωνισμός, που αναμένεται να προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα αφορά το δίκτυο οδοφωτισμού (8.500 φωτιστικά σώματα) του δήμου Πρέβεζας ενώ τον Απρίλιο προβλέπεται πως θα δημοπρατηθεί ο μεγάλος διαγωνισμός για τον οδοφωτισμό του δήμου Ιωαννίνων με την αντικατάσταση περίπου 26.000 λαμπτήρων. 

Θα προκηρυχθεί και έργο εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια της Περιφέρειας Ηπείρου (νοσοκομεία, αστυνομικές διευθύνσεις, κ.α), συνολικής επιφάνειας περί τα 90.000 τετραγωνικά μέτρα.

Το Νότιο Αιγαίο

Έργο οδοφωτισμού προϋπολογισμού της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να βγάλει σε διαγωνιστική διαδικασία και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 

Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα για την συγκεκριμένη δραστηριότητα και αναμένεται να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο της ΔΕΗ και του ΟΤΕ όσο και αμερικανικών και ισραηλινών επενδυτικών κεφαλαίων που ασχολούνται με τον κλάδο. 

Το έργο προβλέπει, πέραν του εξοπλισμού του δικτύου με λαμπτήρες νέας γενιάς χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, εφαρμογές τηλεδιοίκησης και smart city.

Η Κεντρική Μακεδονία με 15 εκατ. ευρώ

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τελεί υπό δημοπράτηση έργο οδοφωτισμού που αφορά στην αναβάθμιση του φωτισμού σε εφτά νομούς που εγκρίθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο και προχώρα η προετοιμασία της πρώτης φάσης. 

Αντικείμενο του έργου είναι η αντικατάσταση 15.000 φωτιστικών, η εφαρμογή συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου και τηλεμετρίας, λειτουργία και συντήρηση δικτύου οδοφωτισμού και αποκατάσταση των βλαβών του υφιστάμενου δικτύου. 

Με το έργο εκτιμάται πως θα υπάρχει ενεργειακή εξοικονόμηση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% στο οδικό περιφερειακό δίκτυο, δηλαδή εξοικονόμηση 2,8 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Τουλάχιστον το 30% αυτής της εξοικονόμησης θα παραμένει στην περιφέρεια, ενώ το υπόλοιπο 70% θα είναι η αμοιβή του αναδόχου. 

Το συνολικό κόστος της επένδυσης έχει εκτιμηθεί σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί στα 300.000 ευρώ ετησίως, με τη διάρκεια της σύμβασης να είναι 12 χρόνια.

Εντός του πρώτου μισού του 2020 θα προχωρήσουν αντίστοιχοι διαγωνισμοί και στην Κρήτη ενώ μεγάλα έργα για  οδοφωτισμό θα προωθήσει και ο δήμος Αθηναίων και άλλες μεγάλες πόλεις ανεβάζοντας την αθροιστική αξία των έργων αυτών  τους επόμενους μήνες σε και κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ποιοι ασχολούνται με τις Business – Οι μεγάλοι παίκτες

Στην κούρσα της διεκδίκησης των εργολαβιών για τον οδοφωτισμό Δήμων και Περιφερειών της χώρας έχουν μπει περισσότερες από 30 εταιρίες. H αγορά του οδοφωτισμού των Δήμων -1,3 δισ. ευρώ- προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων, μεσαίων και μικρών παικτών της αγοράς και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός,  μεταξύ των οποίων και μεγάλοι όμιλοι, όπως OTE, η Intracom και η Redex (όμιλος Kοπελούζου).

Mε ιδιαίτερες αξιώσεις συμμετέχει η B. Kαυκάς A.E.,  η οποία λανσάρει τα προϊόντα της Philips και  η GlobiLed.

Στην «λίστα» των μνηστήρων περιλαμβάνεται η Sirecled (επικεφαλής οι Λέντσιος – Aλυσανδράτος) που ελέγχεται από γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού χάρτη, όπως ο όμιλος Δαυίδ – Λεβέντη, μέσω της Vectis Capital (συμμετέχει και η V+Ο) και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μέσω του επενδυτικού του βραχίονα Damma Holdings.

Mε αρκετά έργα στο χαρτοφυλάκιό της είναι και οι εταιρίες Πετρίδης ABEE , Noratex (οικογένεια Xριστοδούλου), TechLumen (αφοί Tσιολάκη), Omniled, η Neon Energy, ενώ σημαντικό μερίδιο διεκδικούν οι πολυεθνικοί κολοσσοί που είτε λειτουργούν στην Eλλάδα μέσω θυγατρικών, όπως η γερμανική Osram, είτε αντιπροσωπεύονται μέσω εγχώριων εταιριών, όπως η Schreder (μέσω της I.L.S), καθώς και ισχυροί κινεζικοί όμιλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα