ΠΟΤΑΜΙ: Στις “όχθες του” όλη η αντιπολίτευση πλην ΚΚΕ – ΧΑ – Κ.Σημίτης: Μας κυβερνούν ανόητα πρόσωπα!

Το ΠΟΤΑΜΙ συγκέντρωσε στις …όχθες του δύο πρώην Πρωθυπουργούς και αρχηγούς κομμάτων, στη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου του στο Περιστέρι: Κώστας Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Θ.Θεοχαρόπουλος έδωσαν το παρόν.

—-Στη σύντομη παρέμβασή του, ο κ.

Σημίτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι μας κυβερνούν ανόητα πρόσωπα που νομίζουν ότι θα αλλάξουν από εδώ όλο το καθεστώς της Ευρώπης.


«Τούτη την κρίσιμη στιγμή οφείλω να αναδείξω εδώ αυτό που θεωρώ αναγκαίο για την κοινωνία μας. Για να υπάρξει ορθολογισμός και να μην συνεχιστούν οι περιπέτειες εκείνων που μας κυβερνούν. Για να μας κυβερνούν πρόσωπα που έχουν γνώση και κατεύθυνση. Να μη μας κυβερνούν πρόσωπα ανόητα που θεωρούν ότι από εδώ από την Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς της ΕΕ. Γι’ αυτό χρειάζεται και ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και την παράλογη και δίχως έρμα Αριστερά».
«Χρειάζεται ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και στην παράλογη και χωρίς έρμα Αριστερά. Τον ισχυρό πόλο πρέπει να δημιουργήσετε και εσείς. Εσείς που ξεκινήσατε ένα αξιόλογο πείραμα υπέρβασης. Να πιέσετε να ξεπεραστούν εγωισμοί, μικροφιλοδοξίες, στείρες εμμονές και χωρίς περιεχόμενο πολιτικολογίες. Να δώσετε έτσι αποφασιστική δύναμη σ΄ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας, που θέλει σταθερή οικονομία, κοινωνική αλληλεγγύη, βεβαιότητα για το αύριο. Που θέλει θεσμούς, που λειτουργούν για το κοινωνικό σύνολο και όχι για το εκάστοτε κόμμα εξουσίας, πολιτικούς με γνώση και ευθύνη και όχι εκπροσώπους συντεχνιών, υπηρέτες του πελατειακού κράτους. Πρέπει να επιδιώξετε την κοινή προσπάθεια με όλους που συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό τους στόχους σας. Είσαστε πολλοί. Μπορείτε να δώσετε δύναμη και πνοή σε μια παράταξη ανανέωσης. Μπορείτε να συμβάλλετε αποφασιστικά στο να ξανααποκτήσει η χώρα κατεύθυνση και μέλλον. Να μην είναι, όπως σήμερα, πειραματόζωο ανθρώπων που νοιάζονται αποκλειστικά και μόνο για την εξουσία. Μπορείτε την ανανέωση» είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης : “Άνοιγμα” στο Ποτάμι, επίθεση στην κυβέρνηση

“Είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στο Συνέδριο του Ποταμιού από το βήμα του οποίου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. «Στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα βρίσκεται στο τιμόνι της η πιο ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. “Η χώρα πορεύεται με ψέματα και αναξιοπιστία και δυστυχώς είμαστε απομονωμένοι διεθνώς”, συνέχισε επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι “η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι πλέον απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση που εξαπάτησε τον λαό και σταμάτησε τις μεταρρυθμίσεις».

Επιτιθέμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον κατηγόρησε ότι, ενώ ζητά συναίνεση στο μείζον θέμα του ασφαλιστικού, την ίδια ώρα ανασύρει τη σκανδαλολογία. «Αναρωτιέμαι αν πραγματικά ζητά συναίνεση ή αν είναι κάτι προσχηματικό. Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα είναι να παραμείνει στην εξουσία και να στείλει τον λογαριασμό στην παραγωγική Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε γενναίο “άνοιγμα” προς το Ποτάμι και τα στελέχη του, λέγοντας: «Ανήκετε στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας. Εχω μια δυσκολία να αποκρυπτογραφήσω το στίγμα του Ποταμιού αλλά το τελικό ισοζύγιο είναι θετικό για το πολιτικό σύστημα. Προσελκύσατε άξιους ανθρώπους που βλέπουν επιφυλακτικά τα παλιά κόμματα. Και εμείς προσπαθούμε να στην πολιτική αυτούς τους πολίτες”. Σε άλλο σημείο της παρέμβασή του, ανέφερε: «Οι κοίτες των ποταμιών μεταβάλλονται όταν το επιτάσσουν οι συνθήκες, αρκεί να μην στερέψουν και μετατραπούν σε βάλτο».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι “η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η πολιτική θα το λύσει”. Και πρόσθεσε: “Αισθάνομαι κοντά σας για να προχωρήσουν οι δίκαιες μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα για να διασφαλιστεί η πορεία της στην Ευρώπη. Τρία κόμματα, η ΝΔ, το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι, κράτησαν τον Ιούλιο του 2014 την Ελλάδα στην Ευρώπη αναλαμβάνοντας πολιτικό κόστος».

Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Κοινή επιτροπή αποτελούμενη από πρόσωπα αυξημένου κύρους, με ισότιμη συμμετοχή όσων συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο Ποτάμι και σε όσους θελήσουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, πρότεινε η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο του Ποταμιού.

“Σας καλώ να πείτε το μεγάλο ΝΑΙ στο πρώτο βήμα που είναι ο διάλογος μεταξύ μας. Αναμένουμε τις αποφάσεις σας. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο”, τόνισε.

Η κυρία Γεννηματά περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση της χώρας και τόνισε την ανάγκη ανασύνταξης του χώρου. “Δεν θέλω να καταλήξει η προσπάθεια μας σε ένα περίκλειστο φρούριο με τιμάρια δήθεν βαρόνων, δεν υπάρχουν τέτοιοι στον χώρο μας, ακόμη και εάν ορισμένοι το επιθυμούν”,επισήμανε. Ο χώρος, συνέχισε, αποτελείται από συγκεκριμένα κόμματα, συγκεκριμένο κοινωνικό χώρο και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την επιρροή μας και να
αυξήσουμε τη δύναμη μας. Αυτή η αποστροφή του λόγου της ήταν και μια διακριτική διαφωνία με την πρόταση του κ. Θεοδωράκη να ξεκινήσει ο διάλογος από τη βάση χωρίς τη συμμετοχή της ηγεσίας των κομμάτων.

Επανέλαβε την πρόταση της για διατήρηση της δομής και της αυτοτέλειας των κομμάτων που θα προσέλθουν στο εγχείρημα, “γιαυτό πρότεινα προγραμματική συνδιάσκεψη και όχι συνέδρια, για να απαντήσουμε σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να επιβιώσουν μέσω σκληρών κομματικών μηχανισμών”, είπε. Η κοινή επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα καθορίσει τα οργανωτικά ζητήματα και τις εισηγήσεις που θα γίνουν στη συνδιάσκεψη.Η σύνθεση, πρόσθεσε η κυρία Γεννηματά, μπορεί να γίνει στη συνδιάσκεψη χωρίς αποκλεισμούς αλλά και χωρίς να έχει πλειοψηφία κανένας φορέας. Παράλληλα, ως πρόεδρος του ΠαΣοΚ υπερασπίστηκε το έργο και την παρακαταθήκη του, χαρακτηρίζοντας κενή περιεχομένου και διαλυτική τη συζήτηση περί νέου ή παλιού, η οποία, όπως είπε, κρύβει απουσία ιδεών και αδυναμία λήψης αποφάσεων.

Ο Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επισήμανε ότι:

«Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας», είπε. «Υπάρχει προοπτική, αρκεί να το αποφασίσουμε. Έφθασε η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Τώρα είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις. Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις και φοβίες. Σήμερα χτυπάω συναγερμό, αν δεν κινηθούμε γρήγορα και βρεθεί η χώρα μπροστά στα διλήμματα του αναπαλαιωμένου διπολισμού θα είναι αργά και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία. Το πρόβλημα δεν είναι οργανωτικό, είναι πολιτικό», παρατήρησε

Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Να κάτσουν όλοι ισότιμα, με την αυτονομία τους, γύρω από ένα τραπέζι, και να κάνουν έναν οργανωμένο διάλογο για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε δέκα βασικά σημεία και στόχους, κάλεσε ο Γ.Παπανδρέου όλους από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Αυτό που πρωτεύει, είναι το πολιτικό πρόταγμα. Όλα τα άλλα, έπονται. Εφόσον υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα από αυτόν τον ειλικρινή διάλογο γύρω από ένα τραπέζι, τότε, πριν τις εκλογές, μέσα από προκριματικές εκλογές, οι συμμετέχοντες επιλέγουν έναν υποψήφιο πρωθυπουργό που όλοι δεσμεύονται να στηρίξουν», τόνισε και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι συζητήσεις γιατί η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει.

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί ως μέρος της κρίσης, όχι ως μέρος της λύσης, αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα, καλώντας τα κόμματα να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το κράτος, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται.
«Μπορώ, για παράδειγμα, να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι, δεν έπεσε λόγω της αναγκαίας λιτότητας, αλλά γιατί δεν βρέθηκαν όλοι στο ίδιο μετερίζι την ώρα των μεταρρυθμίσεων και των συγκρούσεων με κατεστημένα συμφέροντα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Κοινή στάση για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό αποφάσισαν να τηρήσουν οι Κ.Μητσοτάκης, Φ.Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης.

Με πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη, μόλις ολοκληρώθηκαν οι χαιρετισμοί τους στο Συνέδριο του Ποταμιού, οι τρεις αρχηγοί εκτίμησαν ότι η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό θα πρέπει να γίνει σύντομα κι όχι τη τελευταία στιγμή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Κοινός στόχος θα πρέπει να είναι, συμφώνησαν, η χάραξη μιας εθνικής γραμμής για να αντιμετωπισθεί το μείζον ζήτημα των προσφύγων που τείνει να πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος.

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο Β.ΛΕΒΕΝΤΗΣ

“Ο κ. Θεοδωράκης δεν σεβάστηκε το πρωτόκολλο στην λίστα των ομιλητών” αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος, για την αποχώρηση του Βασίλη Λεβέντη από το συνέδριο.

Ο κ. Καλλιάνος προσθέτει:

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Κ. Βασίλης Λεβέντης προσήλθε στο συνέδριο του Ποταμιού και αποχώρησε χωρίς να μιλήσει, διότι ο κ. Θεοδωράκης δεν σεβάστηκε το πρωτόκολλο στην λίστα των ομιλητών. Εκφράζουμε την λύπη μας γιατί η δημοσκοπική κατάρρευση φέρνει και κακίες.

Keywords
ΚΚΕ, σημιτης, κωστας σημιτης, περιστερι, παπανδρεου, οφείλω, ελλαδα, τσιπρας, ΠΑΣΟΚ, φωφη, συμμετοχή, καιρος, συγκεκριμένο, επιρροή, δημαρ, διλήμματα, εκλογες, παραιτηση λεβεντη, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, σταυροι, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, κοινωνια, κομματα, βημα, γνωση, θεμα, οικονομια, το βημα, ψεματα, ωρα, αδυναμια, αλληλεγγυη, βρισκεται, γινει, δυναμη, δυστυχως, δηλωση, διλήμματα, εγχειρημα, ειπε, υπαρχει, εμμονες, επιρροή, ευθυνη, ευρωπη, ζητα, ιδια, ιδιο, θεοδωρακης, θετικο, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λεβεντης, λυπη, μειζον, μητσοτακης, μπορειτε, οφείλω, πνοη, ρευμα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, συμμετοχή, στιγμα, τιμη, τμημα, τρια, ισχυρος, φοβιες, φωφη, φωφη γεννηματα, χαιρετισμοι, βηματα, χωρα, κωστας, μπροστα, θανασης, θελω να, θετικα
Τυχαία Θέματα