Πολιτικός κίνδυνος: Οι οίκοι και τα funds τρομοκρατούν – Η παρέμβαση Γιούνκερ

Με αφορμή την χθεσινή παρέμβαση του Ζ.Κ.Γιούνκερ στην πολιτική ζωή της χώρας…

«Πολιτικός κίνδυνος», μπορούμε να πούμε, είναι μια ριζική, επαναστατική ανατροπή των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων σε μια χώρα που απειλεί, κυρίως τις περιουσίες – επενδύσεις (σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις και τις ζωές) των ξένων που έχουν επενδύσει σε αυτήν ή σκέπτονται να επενδύσουν.

Ο «πολιτικός κίνδυνος», κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην δημιουργία του προφίλ της κάθε χώρας που εξετάζουν ως επενδυτική επιλογή τα ξένα κεφάλαια.

Κορυφαίο ρόλο στην

παρουσίαση του προφίλ των χωρών στους επενδυτές, έχουν οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι, οι μεγάλες τράπεζες και τα funds.

Οτιδήποτε λοιπόν τους «διαταράσσει» την ησυχία και το status των κερδών τους, το …βαφτίζουν «πολιτικό κίνδυνο» και βγάζουν στη δημοσιότητα μια έκθεση σπέρνοντας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τον τρόμο και τον πανικό.

Η περίπτωση της Ελλάδας, είναι χαρακτηριστική. Όλοι οι οίκοι, έχουν…γνωματεύσει, ότι ο πολιτικός κίνδυνος από την πιθανή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, είναι μεγάλος.Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το outlook της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με αιχμή την κρίσιμη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του 2015.“Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα την άνοιξη”. Υπάρχει ρίσκο από ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να προκύψει κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ”, αναφέρεται στην έκθεση.

Να όμως και ένα παράδειγμα «πολιτικού κινδύνου», σε χώρα …υπεράνω υποψίας: Τη Μεγάλη Βρετανία! “Μείνετε μακριά από τα βρετανικά assets μέχρι τις εκλογές της 7ης Μαΐου”, συνέστησε η Societe Generale στο outlook της για το 2015. “Στη Βρετανία, το 2015 θα σημαδευτεί από τις γενικές εκλογές που θα αυξήσει τα ρίσκα και θα προκαλέσει μεταβλητότητα για τον FTSE 100, την ώρα που η συζήτηση για έξοδο από την ΕΕ κερδίζει έδαφος”. Η επικεφαλής του τμήματος διεθνούς στρατηγικής για τα assets, Α. Bokobza, συνιστά “ελάχιστη έκθεση στα βρετανικά assets λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της στερλίνας”.

Κινδυνεύουν λοιπόν οι ξένοι επενδυτές και στη Μ.Βρετανία ένεκα των εκλογών; Απίστευτα πράγματα, από …απίστευτους και πολιτικά «άμυαλους» αναλυτές.

Η καραμέλα του «πολιτικού κινδύνου» που τόσο εύκολα πιπιλίζεται, αποτελεί, εκτός των δυσμενών οικονομικών συνεπειών που προκαλεί, και κίνδυνο για το δημοκρατικό πολίτευμα. Δεν είναι μακριά ο καιρός, που οι πολυ-πτυχιούχοι αναλυτές, με τα κόμπλεξ που κουβαλάνε στο φαντασιόπληκτο μυαλό τους, θα γνωματεύσουν ότι … «κακώς γίνονται εκλογές»!

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα