Eurogroup: Τo τραπέζι με τα …νηστίσιμα που έχει στηθεί για την Ελλάδα

Ο ΦΠΑ και η αύξησή του, είτε γενικώς, είτε σε Φάρμακα, Τουρισμό και Βιβλία είναι στο τραπέζι που στρώνει η τρόικα στο σημερινό Eurgpoup. Το ερώτημα είναι κατά πόσο και που θα …τσιμπήσει από το τραπέζι αυτό η κυβέρνηση. Στο μενού επίσης, το ασφαλιστικό και οι προυποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης αναμένεται να ζητήσει στο Eurogroup την παράταση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της χώρας μας που θα

έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, κατά 1-2 μήνες ακόμη μέχρι να συζητηθούν και να ψηφιστούν οι όροι και της νέας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής ECCL. Στο τραπέζι της συζήτησης και ο ρόλος που θα αναλάβει να διαδαματίσει το ΔΝΤ, κατ’ απαίτηση της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και άλλων «σκληρών» χωρών της ευρωζώνης.

Στόχος του υπουργού Οικονομικών σήμερα στις Βρυξέλλες είναι να πείσει τους υπουργούς Οικονομικών ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ για το 2015.

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί ήδη:

– Αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%,

– Λαχεία με τις αποδείξεις

– Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα

– Άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών οι οποίες δεν είχαν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα.

Τα «εφεδρικά» μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους στο α΄ εξάμηνο του 2015 αφορούν σε:

– ακύρωση της μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%

– αύξηση των φόρων στα προϊόντα καπνού, στα αλκοολούχα ποτά και τα είδη πολυτελείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα