ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΣΟ ΣΑΜΑΤΑ…

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την πολιτική επικαιρότητα εξαιτίας των απόψεων του για τα μειονοτικά ζητήματα της Θράκης και οι οποίες έχουν ανάψει …φωτιές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα τελευταία 24ωρα, παίζεται θέμα αποπομπής του από την ευρωλίστα του κόμματος με τον ίδιο να δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ

Με δημόσιες τοποθετήσεις του ο καθηγητής του Παντείου είχε

κατηγορήσει -εμμέσως πλην σαφώς- την τσιγγάνα υποψήφια της Θράκης Σαμπιχά Σουλεϊμάν για εξυπηρέτηση συμφερόντων ελληνικών εθνικιστικών κέντρων, ενώ είχε ανοίξει θέμα αυτοδιάθεσης και εθνικού αυτοπροσδιορισμού της μουσουλμανικής μειονότητας.

«Δύσκολα θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο με ένα πρόσωπο που στο στο χώρο της μειονότητας της Δυτικής Θράκης εκφράζει η υποψηφιότητα από το Δροσερό Ξάνθης που ευτυχώς αποσύρθηκε» είπε για την Σουλεϊμάν και συνέχισε:

«Στο ψηφοδέλτιο αυτό μπήκα με συγκεκριμένη αποσκευή στα μειονοτικά θέματα. Χαίρομαι διότι η αποσκευή αυτή εκτιμήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συνοψίζεται σε: διμέτωπο αγώνα ενάντια στους εθνικισμούς -ελληνικό και τουρκικό-, αλλά πρωτίστως στο δικαίωμα των ανθρώπων να αυτοδιατίθενται σε όποια εθνική κοινότητα θέλουν, χωρίς να αυτό να απειλεί τη θέση τους στην πολιτική κοινότητα του ελληνικού λαού.

»Από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε “ισονομία – ισοπολιτεία” οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέως κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, “πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών”. Με το “γένος” δεν τα πάω καλά, όχι διότι δεν μου αρέσει το Πατριαρχείο αλλά διότι είμαι πολίτης ενός νεωτερικού σύγχρονου κράτους. Έτσι νομίζω τουλάχιστον».

Ο Δ.Χριστόπουλος δηλώνει ότι δούλεψε για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα και εξηγεί: «Ένα πράγμα είναι να λέει ένας αριστερός μειονοτικός της Θράκης ότι “δεν είμαι μουσουλμάνος διότι είμαι άθεος” και άλλο να λέει η κυρία ότι “με καταπιέζει ο τουρκικός εθνικισμός”. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει την απλή αλλά κρίσιμη διαφορά που καθιστά κάποιους μειονοτικούς σύμβολα έκφρασης συντροφικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης και κάποιους άλλους (κάποιες εν προκειμένω) δούρειους ίππους του ενός εθνικισμού στον άλλον».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Μαριλένα Κατσίμη και έχουν τρία παιδιά. Με σπουδές νομικής, πολιτικών επιστημών και θεωρίας του δικαίου στην Ελλάδα (Κομοτηνή), τη Γαλλία (Στρασβούργο, Αμιένη) και το Βέλγιο (Βρυξέλλες) απέκτησε, από το 1992 ως το 1999, εργασιακή εμπειρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη στην Αλβανία και Βοσνία–Ερζεγοβίνη ως διευθύνων περιφερειακού γραφείου στο Brcko. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη (1999-2003) και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2000-2002).

Η συνεργασία του με το Συνήγορο του Πολίτη συνεχίστηκε με την ιδιότητα του συντονιστή του Προγράμματος «Ευνομία» υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και στόχο τη στήριξη και παροχή τεχνογνωσίας σε ομόλογους θεσμούς σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου (2000-2009). Από το 2009 ως το 2011, είναι διευθύνων ευρωπαϊκού consortium διδυμοποίησης του Έλληνα, του Ολλανδού και του Σλοβένου Συνήγορο υπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το νεοπαγή Σέρβο ομόλογο θεσμό.

Από το 2000 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου εκλέχτηκε λέκτορας το 2003 και επίκουρος καθηγητής το 2008.

Original article: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΣΟ ΣΑΜΑΤΑ….

Keywords
Τυχαία Θέματα