Ποιοί είναι οι γενετικοί παράγοντες που απαιτούνται από τον SARS COV 2 για να μας μολύνει; Ποιά η σχέση τους με τη χοληστερόλη;

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν μία εβδομάδα στο περιοδικό Cell, προσδιόρισε σε ανθρώπινα κύτταρα, τους γενετικούς παράγοντες που απαιτούνται απο τον Sars cov 2 για να μας μολύνει.

Η ομάδα εξέτασε συστηματικά όλα τα γονίδια στο ανθρώπινο γονιδίωμα και εντόπισε ποιές γενετικές τροποποιήσεις καθιστούν τα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα πιο ανθεκτικά στη μόλυνση από SARS-CoV-2.

Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν μεμονωμένα γονίδια και γονιδιακά ρυθμιστικά δίκτυα στο

ανθρώπινο γονιδίωμα που απαιτούνται από το SARS-CoV-2 και τα οποία παρέχουν αντίσταση σε ιογενείς λοιμώξεις όταν καταστέλλονται.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι νέοι γονιδιακοί στόχοι (συμπεριλαμβανομένων των κενοτόμων ATPases, Retromer, Commander, Arp2 / 3 και PI3K), όταν αναστέλλονται με τη χρήση μικρών μορίων (φάρμακα), μείωνουν σημαντικά το ιικό φορτίο και με ορισμένα φάρμακα, έως και 1.000 φορές. Αυτό δείχνει ότι οι πρωτεϊνικές αυτές οικογένειες είναι ζωτικής σημασίας για τον κύκλο ζωής του ιού, είτε για την είσοδο σε ανθρώπινα κύτταρα είτε για την επιτυχή αναπαραγωγή τους.

Χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κυτταρα που προέρχονται από τον πνεύμονα και από άλλα όργανα ευαίσθητα σε λοίμωξη SARS-CoV-2, μέτρησαν την ιογενή λοίμωξη μετά από γονιδιακό κόψιμο με CRISPR*, καταστολή γονιδίου χρησιμοποιώντας παρεμβολή RNA ή αναστολή φαρμάκου.

Αφού οι χειρισμοί μείωσαν την ιογενή λοίμωξη, στη συνέχεια προσπάθησαν να κατανοήσουν τους μηχανισμούς με τους οποίους η απώλεια αυτών των γονιδίων εμποδίζει τη μόλυνση από κορωναϊό.

Η ομάδα εντόπισε ότι η απώλεια αρκετών από αυτά τα γονιδία οδηγεί σε ρύθμιση των οδών σύνθεσης της χοληστερόλης! Μελετώντας τις επιδράσεις της αμλοδιπίνης, ενός φαρμάκου που μεταβάλλει τα επίπεδα χοληστερόλης οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι η αμλοδιπίνη  (αναστολέας διαύλων ασβεστίου), ρύθμισε τα επίπεδα της κυτταρικής χοληστερόλης και εμπόδισε τη μόλυνση του SARS-CoV-2.

Δεδομένου ότι πρόσφατες κλινικές μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς διαύλων ασβεστίου έχουν μειωμένο ποσοστό θνησιμότητας περιστατικών COVID-19, μια σημαντική ερευνητική κατεύθυνση θα είναι να φωτιστεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ των οδών σύνθεσης χοληστερόλης και του SARS-CoV-2!

*τεχνολογία CRISPR, το γονιδιακό ψαλίδι, η τεχνική που ανέπτυξαν οι δυο κυρίες της επιστήμης που τιμήθηκαν φέτος με το Νόμπελ Χημείας

Πηγη:healthyvoice.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα