Πλήγμα στο εισόδημα του υπέστη 1 στους 3 πολίτες της G7

Πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων που ζουν στα κράτη-μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) βιώνει μείωση των εισοδημάτων του λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kantar που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 37% των ανθρώπων που ζουν στις επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες υπέστη μείωση των εισοδημάτων του, ενώ το 8% έχασε ολόκληρο το εισόδημά του.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν το τεράστιο οικονομικό πλήγμα εξαιτίας των μέτρων που

πήραν οι κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι πολίτες της Ιταλίας, του Καναδά και των ΗΠΑ, όπου εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά ερωτηθέντων που επισήμαναν ότι τα εισοδήματα τους έχουν ήδη υποστεί ή πρόκειται να υποστεί μείωση λόγω της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, μετά τις ζοφερές προβλέψεις του ΔΝΤ ότι αναμένεται ύφεση 3% στην παγκόσμια οικονομία το 2020, η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Gita Gopinath, αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα που δέχθηκε πλήγμα λόγω πανδημίας μπορεί να μην ανακάμψει πλήρως ούτε και στα τέλη του 2021.

Συγκεκριμένα, η ανάκαμψη 5,8% που προβλέπει το ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία το 2021, δεν θα είναι παρά μια «μερική ανάκαμψη» κατά την Gopinath που μίλησε σήμερα Παρασκευή στο CNBC..

«Ετσι ακόμα και μέχρι τα τέλη του 2021, αναμένουμε ότι το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι κάτω από αυτό που είχαμε προβλέψει πριν τον κορωνοϊό», ανέφερε η ίδια.

«Νομίζω ότι αν συγκρίνουμε την τωρινή κατάσταση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η αντίδραση ήταν πολύ πιο γρηγορη και πολύ μεγαλύτερη» είπε αναφερόμενη στο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης 8 τρισ. δολαρίων που έχει ανακοινωθεί.

Προσθέτει ωστόσο ότι το ‘ύψος του πακέτου δεν διανέμεται ισόποσα στις οικονομίες καθώς περίπου τα 7 τρισ. προέρχονται από χώρες του G20.

«Η ανησυχία μας είναι ότι οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες που έχουν λιγότερο δημοσιονομικό χώρο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εξωτερικά οικονομικά προβλήματα και αυτό θα ,είναι το πλέον δύσκολο». αναφέρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα