ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ: Είναι ντροπιαστικό για όλους μας να είναι μνημονιακή υποχρέωση η διαμόρφωση εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής

Έχουν συσσωρευτεί οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, πρέπει να δούμε τα πραγματικά προβλήματα και να δρομολογήσουμε αυτή την επανεκκίνηση, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου Capital+Vision, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το Capital.gr.

Δημιουργείται μια μεγάλη ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν δούμε την περυσινό ομιλία του πρωθυπουργού και τη χθεσινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

Κ. Μητσοτάκη, στο συνέδριο Capital+Vision, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος έχει το καλύτερο σχέδιο ανάπτυξης και θα βλέπαμε σημεία σύγκλισης, δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας και συνέχισε λέγοντας: Αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε να κάνουμε και να πούμε ότι αρχίζουμε να κάνουμε πράξη, και να περάσουμε στην επίλυση θεμάτων που ήταν αδιανόητο να τα συζητήσουμε με τον τρόπο και την ηρεμία που τα συζητάμε σήμερα.

Και τόνισε: “Είναι ντροπιαστικό για όλους μας να είναι μνημονιακή υποχρέωση η διαμόρφωση εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής”.

Ο κ. Πιτσιόρλας έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου η οποία ήταν ταμπού μέχρι πριν λίγα χρόνια, ωστόσο προ ημερών εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλία χωρίς αντιδράσεις.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη και η ευημερία μας θα εξαρτηθούν από τη σταθερότητα στη χώρα και στην περιοχή. Χωρίς σταθερότητα όλα είναι υπό αίρεση, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την Ελλάδα το να υπάρχουν ορισμένου τύπου σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι παραπάνω από κρίσιμο. “Διαμορφώνονται σχέσεις τεταμένες της ΕΕ με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε σκληρές αποφάσεις. Εμάς μας συμφέρουν οι καλές σχέσεις με την Τουρκία. Σε αυτό το θέμα οφείλουμε να πάρουμε οριστικές αποφάσεις. Να λύσουμε επιτέλους το θέμα των Σκοπίων. Σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να πάρουμε σαφείς κατευθύνσεις με συναίνεση, αποφεύγοντας εντάσεις”.

Εκτός από την εξασφάλιση της σταθερότητας ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι για την επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτείται να αποκτήσουμε στρατηγική ανάπτυξης για την οποία έθεσε ως προϋπόθεση τη συναίνεση αλλά και την επίλυση του προβλήματος της πολυνομίας.

Για τις επενδύσεις, υποστήριξε πως δεν είναι τυχαίο το φαινόμενο της γραφειοκρατίας. “Για παράδειγμα η διαχείριση των απορριμμάτων. Απαιτούνται κεφάλαια και καλλιεργείται η ιδέα να λυθούν τα προβλήματα μέσω ΣΔΙΤ. Αυτό το θέμα είναι ανώριμο. Διακομματικά η τοπική αυτοδιοίκηση υποστήριζε την κρατική χρηματοδότηση. Στην Ήπειρο όμως αποφασίστηκε μονάδα ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα. Πετύχαμε την καλύτερη τιμή, υπογράψαμε τη σύμβαση, και προχθές ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση και το εργοστάσιο είναι δύο μήνες μπροστά. Στην Ήπειρο γραφειοκρατία μηδέν, στην Πελοπόννησο όμως στα ύψη. Όπου υπάρχει συναίνεση τα έργα προχωρούν πιο γρήγορα”.

Ταυτόχρονα όμως εκτός από τα προβλήματα της νοοτροπίας και της γραφειοκρατίας του κράτους ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε και σε κακές επενδυτικές πρακτικές που δημιουργούν κλίμα καχυποψίας.

Για το Ελληνικό σημείωσε ότι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο οποίο φαίνονται όλα τα προβλήματα και υπενθύμισε ότι υπήρξε τεράστια κοινωνική σύγκρουση καθώς και το γεγονός ότι τοπικοί δήμοι ήταν εναντίον της επένδυσης. Ξεκινήσαμε προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα, υπογράμμισε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι ο δασάρχης λόγω των νόμων πρέπει να ανατρέξει σε μια παλιότερη περίοδο από το αεροδρόμιο. Βρέθηκε λύση για τα θέματα με το δασαρχείο, συμπλήρωσε ο κ. Πιτσιόρλας, σημειώνοντας ότι όλοι όσοι έχτισαν εκτός σχεδίου έχουν περάσει από το δασαρχείο και γνωρίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα. Επίσης, υπογράμμισε πως αποτελεί πηγή συναλλαγών και διαφθοράς το γεγονός ότι δεν υπήρχε κτηματολόγιο και πλήρης αποτύπωση των δασικών χαρτών, τονίζοντας ότι αυτά τα θέματα βρίσκονται στη βάση του προβλήματος.

Για τα θέματα της αρχαιολογίας σημείωσε ότι υπάρχει αυστηρός αρχαιολογικός νόμος και σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία που πρέπει να παντρευτούν. Απουσιάζει η έννοια του διαλόγου και της διαβούλευσης για τα αρχαιολογικά θέματα και χρειάζεται εκσυγχρονισμός του πλαισίου, ανέφερε. “Αυτά λύθηκαν και κολλήσαμε στο ύψος των κτιρίων”, σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας αναφερόμενος στο Ελληνικό και πρόσθεσε πως τα ζητήματα αυτά δεν λύνονται διά νόμου αλλά με διαβούλευση. Υπάρχει μια νοοτροπία του κράτους που είναι επιφυλακτική έως εχθρική προς τους επενδυτές, αλλά από την άλλη υπάρχουν και άπειρες κακές πρακτικές που τροφοδοτούν αυτή την καχυποψία, τόνισε.

Για το θέμα του Αστέρα Βουλιαγμένης σημείωσε ότι, ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί να κατασκευαστούν 15 κατοικίες, στο Συμβούλιο της Επικρατείας η επένδυση μπλοκαρίστηκε γιατί προτάθηκε να γίνουν έως 100 βίλες. Μόλις οριστικοποιήθηκε ότι θα κατασκευαστεί ο αρχικός αριθμός των κατοικιών, η επένδυση ξεκίνησε ξανά.

Οφείλουμε να αναθεωρήσουμε βασικά ζητήματα που απαιτούν παρεμβάσεις στο κομμάτι της γραφειοκρατίας. Η επανεκκίνηση της οικονομίας κρίνεται στο επίπεδο των αποφάσεων. Υπάρχουν προϋποθέσεις να συζητήσουμε και να χτίσουμε μια νέα στρατηγική, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα