Πετρέλαιο: Με παρέμβαση Τραμπ κλείνει η ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής

Συμφωνία με τον OPEC+ για βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου σύναψε το Μεξικό, μετά από μια παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που φαίνεται πως έλυσε το χθεσινό αδιέξοδο.

Η ιστορική συμφωνία που επετεύχθη στη χθεσινή συνεδρίαση του OPEC+ για μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα βρισκόταν σε κίνδυνο καθώς το Μεξικό δεν έδινε τη συγκατάθεσή του στις προτεινόμενες περικοπές, το μεγαλύτερο βάρος των οποίων θα σηκώσουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Με

παρέμβαση Τραμπ επιλύθηκε το αδιέξοδο

Το Μεξικό ανέφερε σήμερα ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να περικόψουν τη δική τους παραγωγή κατά επιπλέον 250.000 βαρέλια την ημέρα προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να ανταποκριθεί στη συνεισφορά που της αντιστοιχεί στις παγκόσμιες περικοπές.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Lopez Obrador ανέφερε πως ο Τραμπ είχε συνομιλήσει μαζί του την Πέμπτη, προτού το Μεξικό ανακοινώσει ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, ήτοι κατά πολύ λιγότερο σε σχέση με τα 400.000 βαρέλια που ζητούσε ο OPEC+.

Για πολύ θετική εξέλιξη έκανε λόγο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σημειώνοντας ότι η συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής θα “σώσει” την παγκόσμια οικονομία από το να διολισθήσει στο χάος.

Η προσοχή στις G20

Αυτή την ώρα λαμβάνει χώρα η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας των χωρών της G20, υπό την προεδρία του Σαουδάραβα υπουργού, με στόχο να οριστικοποιηθεί η συμφωνία που αναμένεται να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου μετά και την κατάρρευση που υπέστη η ζήτηση εξαιτίας του κορονοϊού.

Ο OPEC+ ελπίζει να εξασφαλίσει τις δεσμεύσεις χωρών για περικοπές κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πρόσθετα στα 10 εκατομμύρια βαρέλια που συμφωνήθηκαν την Πέμπτη.

Αν ολοκληρωθεί, θα είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση στην ιστορία της αγοράς πετρελαίου. Ακόμη κι έτσι θα είναι μόνο ένα τμήμα της εκτιμώμενης ζημιάς των 20-35 εκατ. βαρελιών την ημέρα που υπέστη η ζήτηση στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού που υποχρέωσε δισεκατομμύρια ανθρώπους να μείνουν περιορισμένοι στα σπίτια τους και επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά.

Keywords
Τυχαία Θέματα