ΠαύλοςΜυλωνάς : Ανοίγει η πόρτα για την ανταμοιβή των μετόχων – Στόχος η ΕΤΕ να γίνει πλατφόρμα συνεργασιών

Τα καλά αποτελέσματα του 2022 ανοίγουν την πόρτα για την ανταμοιβή των μετόχων τον επόμενο χρόνο με την προϋπόθεση ότι αυτό θα εγκριθεί από τον επόπτη, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας Παύλος Μυλωνάς μιλώντας πριν από λίγο στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, που είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει αφήσει πίσω του οριστικά τα προβλήματα του παρελθόντος, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην Εθνική τράπεζα

υπογράμμισε την ισχυροποίηση του ισολογισμού της με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και την μείωση του αντίστοιχου δείκτη στο 5,1% και των σχετικών υπολοίπων μετά από προβλέψεις μόλις στα 200 εκατ. ευρώ. Ειδική αναφορά έκανε στην ευρεία καταθετική βάση της Τράπεζας, που όπως υπογράμμισε «είναι σημαντική σε περιόδους νομισματικής σύσφιξης», την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ, όπως αποτυπώνεται στον βασικό δείκτη που διαμορφώνεται στο 15,7% και ο οποίος όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γκίκας Χαρδούβελης βελτιώνεται σταθερά και στα επόμενα τρίμηνα.

«Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ξεπέρασαν πέρυσι τα 500 εκατ. ευρώ και τα 200 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023, γεγονός που αντιστοιχεί σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 15%», τόνισε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της διοίκησης για επιστροφή στην πολιτική μερισμάτων από τα κέρδη του 2023.

Παράλληλα, η ΕΤΕ προωθεί πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (buyback), μέσω του οποίου προβλέπεται να αποκτηθούν έως 13,7 εκατ. μετοχές, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 1,00 με 15 ευρώ και εν συνεχεία, να διατεθούν δωρεάν.

Πιο αναλυτικά, το προτεινόμενο ανώτατο όριο αγοράς ιδίων μετοχών είναι μέχρι το 1,5% του συνόλου των υφιστάμενων μετοχών, δηλαδή μέχρι 13.720.727 μετοχές και η απόκτηση θα λάβει χώρα σε μία περίοδο 24 μηνών από την ημέρα της γ.σ., δηλαδή μέχρι τις 28/07/2025. Όσον αφορά στο κόστος του προγράμματος, αυτό δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, μέχρι σήμερα η ΕΤΕ έχει επιτύχει να διαθέτει:

έναν ισχυρό ισολογισμό, αφού «καθάρισε» από τα κόκκινα δάνεια, με τον σχετικό δείκτη να «αγγίζει» το 5% που αντιστοιχεί σε NPEs μόλις 200.εκατ. ευρώ μετά από προβλέψειςμεγάλη καταθετική βάση και δη, σε μία περίοδο που, όπως ανέφερε η ρευστότητα έχει γίνει περιζήτητηισχυρά κεφάλαια, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 16,5%, «μακράν ο υψηλότερος στο σύστημα», γεγονός που επιτρέπει στην ΕΤΕ να στηρίξει όλα τα μικρά και μεγάλα έργα. Εξάλλου πέρυσι αύξησε κατά 2,5 δισ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο δανείων, καταλαμβάνοντας ποσοστό 29% στις εκταμιεύσεις δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.«Στόχος η ΕΤΕ να γίνει πλατφόρμα συνεργασιών»

Επικαλούμενος τις συνεργασίες, τόσο με την Evo Payments στο κομμάτι των πληρωμών, όσο και προσφάτως με την Epsilon Net, ο CEO της ΕΤΕ επανέλαβε τον στόχο της διοίκησης να καταστεί η τράπεζα πλατφόρμα συνεργασιών με εταιρείες τεχνολογίας που αφενός, θα τη βοηθήσουν να βελτιώσει την εμπειρία πελάτη και αφετέρου, να διευρύνει την πελατειακή της βάση.

Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι η Εθνική «με πλεονέκτημα την υψηλή ρευστότητα μπορεί να στηρίξει όλα τα επενδυτικά σχέδια», αυξάνοντας το υπόλοιπο χορηγήσεων κατά 2 δισ. ευρώ το 2022, ενώ το μερίδιο της Τράπεζα στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης διαμορφώνεται στο 29%. Οι εκταμιεύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα στηρίζει την ζήτηση για νοικοκυριά, εκταμιεύοντας μεταξύ άλλων τα πρώτα δάνεια μέσω του προγράμματος «Σπίτι Μου» και συμβάλει στον περιορισμό των επιπτώσεων για τα νοικοκυριά της ανόδου των επιτοκίων, προωθώντας προγράμματα μετατροπής του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό.

Εκτενή αναφορά έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τράπεζας που έχει οδηγήσει σε 3,8 εκατ. εγγεγραμμένων χρηστών από τα οποίους τα 2,8 εκατ. ευρώ είναι ενεργοί χρήστες, συμβάλλοντας στην μείωση των τραπεζικών συναλλαγών που διενεργούνται μέσω του δικτύου σε ποσοστό άνω του 90%.

Χαρδούβελης: «Η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει τροχιά»

Σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας κινείται η ελληνική οικονομία, γεγονός που ωθεί αντίστοιχα και το τραπεζικό σύστημα. Αυτό επισήμανε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΕ, κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

«Η αναβάθμιση μετά από 13 χρόνια αποτελεί τον καταλύτη που θα φέρει την Ελλάδα στις κεραίες ακόμη και των πιο συντηρητικών κεφαλαίων», σχολίασε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η προεξόφληση γίνεται εμφανής στις αποδόσεις των ομολόγων, μιας και η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκια χαμηλότερα από κράτη που έχουν τυπικά καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά να συνεχιστεί η προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε στο μέλλον να υπάρξει ορθή ανταμοιβή που στην περίπτωση των τραπεζών είναι προς μετόχους, πελάτες και εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. χαρακτήρισε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας «ως καταλύτη που θα φέρει την Ελλάδα στις κεραίες και των πιο συντηρητικών επενδυτών και εφαλτήριο για προσέλκυση επενδύσεων». Η αναβάθμιση όπως είπε «είναι ήδη εμφανής στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, καθώς η ελληνική δημοκρατία δανείζεται χαμηλότερα από κράτη που έχουν καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα», αλλά συνέστησε και επαγρύπνηση ενόψει των συνεχιζόμενων διεθνών αβεβαιοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα