Πατάνε στεριά οι “όμηροι” μετανάστες του Diciotti – Σαλβίνι: Δεν πάει άλλο – Μεγάλη κόντρα με ΕΕ

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αρχίζει η διαδικασία αποβίβασης των 177 μεταναστών από το πλοίο Diciotti, στο λιμάνι της Κατάνης στη Σικελία, καθώς θα γίνουν δεκτοί, κατά κύριο λόγο, από τους Καθολικούς Επισκόπους της Ιταλίας, ενώ σαράντα περίπου διασωθέντες θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία και στην Ιρλανδία.

Στο μεταξύ, η εισαγγελία του Ακράγαντα πραγματοποιεί έρευνα σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών και γραμματέα της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, για την στάση του στην υπόθεση του πλοίου Diciotti και την άρνησή του να αποβιβαστούν οι μετανάστες, στο λιμάνι της Κατάνης.

κατηγορίες φέρονται να είναι στέρηση ατομικής ελευθερίας, κατάχρηση εξουσίας και παράνομη σύλληψη.

«Μπορούν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν θα σταματήσουν την αλλαγή που θέλουν εξήντα εκατομμύρια Ιταλοί. Θα είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν. Η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι κάτι το απεχθές, δεν αξίζει τα χρήματα της Ιταλίας. Το ιταλικό κράτος δέχθηκε επτακόσιες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Τώρα φτάνει», υπογράμμισε ο Ματτέο Σαλβίνι.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις της Ρώμης με την ΕΕ, μιας και η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, τόσο δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και με παρεμβάσεις των κυβερνητικών εταίρων Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση, απειλώντας ακόμη και με διακοπή χρηματοδότησης από την πλευρά της Ρώμης προς την Κομισιόν, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν συμφωνήσουν να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες από το πλοίο.Την Παρασκευή, αντιπρόσωποι 12 κρατών-μελών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν πιθανές μακροπρόθεσμες λύσεις στη μεταναστευτική κρίση, ιδίως ως προς την ανακατανομή των μεταναστών σε όλες τις χώρες. Αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε αποφάσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα