Παρίσι: Τα’σπασαν Ε.Ε και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος – Καμία απόφαση στο Washington Group

14:01 7/6/2018 - Πηγή: BankWars

Άκαρπη απέβη, σύμφωνα με πληροφορίες από το διπλωματικές πηγές, και η νέα συνάντηση μεταξύ ευρωπαίων αξιωματούχων και επιτελών του ΔΝΤ στο Παρίσι –ερήμην της Ελλάδος- για την τύχη του ελληνικού χρέους και την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς οι συμμετέχοντες πιστωτές της Ελλάδας

δεν κατάφεραν να βρουν ούτε σήμερα μια κοινή γραμμή για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα πάντως, Ελληνας αξιωματούχος εξέφραζε από το Παρίσι την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους εντός του Ιουνίου, όπως μετέδιδε το πρακτορείο Reuters.

Αυτό, όπως συμπλήρωσε η ίδια πηγή, μαζί με την εποπτεία από την ΕΕ και το ταμειακό απόθεμα θα κάνει αξιόπιστη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η Αθήνα προσβλέπει στη συγκέντρωση ταμειακού αποθέματος έως 20 δισ. ευρώ, κάτι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να απέχει από την αγορά ομολόγων για τουλάχιστον δύο χρόνια αν οι συνθήκες έκδοσης δεν είναι ευνοϊκές, συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σε κάθε περίπτωση, περισσότερα θα γίνουν γνωστά κατά την καθιερωμένη ενημέρωση που θα κάνει στις 16.30 ώρα Ελλάδας ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στο EuroWorking Group το οποίο θα συνεδριάσει στο Παρίσι και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Στην ατζέντα του EWG βρίσκονται εκτός από το χρέος και τα προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης και υποδόση 1 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο EWG, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ενημέρωση θα κάνουν για το θέμα αυτό και οι θεσμοί.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, «ως επόμενο βήμα καλούμε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλα τα prior actions έγκαιρα πριν από την συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις τον Ιούνιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, περιλαμβανομένων του πιθανού πακέτου μέτρων για το χρέος, το μεταμνημονιακό πλαίσιο και τη διάθεση της τελευταίας δόσης».

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και, με δεδομένο ότι ψαλιδίζονται οι όποιες ελπίδες της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters η Ελλάδα αποφάσισε να αναστείλει για μερικούς μήνες το σχέδιό της για νέα έκδοση ομολόγων, μετά την πολιτική κρίση στην Ιταλία και τις αναταράξεις που προκάλεσε στις αγορές ομολόγων.

Στο Παρίσι χρέος και προαπαιτούμενα της ελληνικής οικονομίας – Κρίσιμες αποφάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα