Πάουελ στο Τζάκσον Χολ: Είμαστε έτοιμοι να ανεβάσουμε κι άλλο τα επιτόκια – O πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός

Ο Jerome Powell προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη τελειώσει με τη δουλειά της «συγκράτησης» του πληθωρισμού, τροφοδοτώντας την προοπτική για πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων σε περίπτωση που οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του την Παρασκευή, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ

παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μακροχρόνιο στόχο της Fed για το 2%. Ασχολήθηκε με την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας καθώς διανύει τα τελευταία στάδια μιας ιστορικής εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης για την εξάλειψη του μεγαλύτερου πληθωριστικού σοκ των τελευταίων δεκαετιών.

«Αν και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από την κορύφωσή του -μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη- παραμένει υπερβολικά υψηλός», δήλωσε ο Powell στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο της Fed στο Γουαϊόμινγκ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, εάν είναι απαραίτητο, και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο έως ότου βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, προς τον στόχο μας».

Ο Powell δεσμεύτηκε ότι η κεντρική τράπεζα «θα προχωρήσει προσεκτικά καθώς θα αποφασίσουμε εάν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω σύσφιξη ή, αντίθετα, θα διατηρήσουμε το επιτόκιο πολιτικής σταθερό και θα περιμένουμε περαιτέρω δεδομένα».

Οικονομικοί αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η φετινή ομιλία του Πάουελ στο Τζάκσον Χολ μοιάζει εξαιρετικά με την περσινή, όταν είχε προειδοποιήσει τις αγορές πως «έρχεται πόνος», καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα παραμείνει εστιασμένη στην προσπάθεια της να περιορίσει τον πληθωρισμό με διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων. Έκτοτε ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αισθητά, όμως όχι αρκετά ώστε να πείσει το συμβούλιο ότι έχει μπει σε μια σταθερή πτωτική τροχιά και δεν θα παρουσιάσει τάσεις αναζωπύρωσης, έτσι ώστε η FOMC να «σηκώσει» χειρόφρενο.

Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της από σχεδόν μηδενικό σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%.

Σημειώνεται πως στο οικονομικό συνέδριο του Jackson Hole μίλησε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde.

Λαγκάρντ στο Τζάκσον Χολ: Παραμείνουμε προσηλωμένοι σε επιτόκια που θα φέρουν τον πληθωρισμό στο 2%

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΗΣ PIMCO

Pimco: Πιθανές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed μέχρι και το 2024!

Keywords
Αναζητήσεις
paouel-tzakson-chol-eimaste-etoimoi-na-anevasoume-ki-allo-ta-epitokia--o-plithorismos-synechizei-na-einai-ypsilos.htm
Τυχαία Θέματα