Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Κρίσιμος εφέτος ο ρόλος των αντιγριπικών εμβολιασμών

  Σημαντικά υψηλότερη αναμένεται η ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων εν όψει της επερχόμενης εμβολιαστικής περιόδου για τη γρίπη που ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου.Η σημασία του εμβολιασμού αποκτά βαρύνουσα σημασία ειδικά φέτος, καθώς για πρώτη
φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχή γρίπης εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας από τη νόσο COVID-19.

Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Βαλτά, πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), «τη σεζόν 2019-2020 καταγράφηκε ρεκόρ εμβολιασμών έναντι της γρίπης και μάλιστα οι εμβολιασμοί έγιναν έγκαιρα. Το 2018-19 είχαν γίνει 2.300.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί και την περίοδο 2019-2020 πραγματοποιήθηκαν 3.100.000».

Ο κ. Βαλτάς εξηγεί ότι «για τον χειμώνα 2020-21 αναμένεται διπλασιασμός των εμβολιασμών συγκριτικά με την περσινή περίοδο, καθώς έχει ειπωθεί πολλές φορές από τους λοιμωξιολόγους ότι εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας της νόσου COVID-19 ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου θα λειτουργήσει προστατευτικά».

Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει περί τις 4,2 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, ποσότητα μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, που δύναται να καλύψει την αυξημένη ζήτηση και ειδικά τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η πανδημία του κορωνοϊού, έφερε δυναμικά στο προσκήνιο την αξία της πρόληψης και του εμβολιασμού

Στην τρέχουσα συγκυρία της εν εξελίξει πανδημίας, η αξία των εμβολίων αναδεικνύεται ακόμα πιο εμφατικά ως ασπίδα ατομικής και συλλογικής προστασίας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Αθηνά Λινού «η συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης, τους επόμενους μήνες, θα αποτελέσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σήμερα, πάνω από 30 μολυσματικές ασθένειες μπορεί να προληφθούν ή να περιοριστούν, μέσω του εμβολιασμού, ενώ κάθε χρόνο, ενδεικτικά, τα εμβόλια αποτρέπουν περισσότερους από 2-3 εκατομμύρια θανάτους και σώζουν 750.000 παιδιά από αναπηρίες. 

Επίσης, εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Τα εμβόλια προστατεύουν τους εμβολιαζόμενους, ενώ παράλλλα συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης σε άλλα μέλη της οικογένειας και τους γύρω μας, σώζοντας επιπλέον ζωές και μεγαλώνοντας «το όφελος που δε φαίνεται».

Ο ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα εμβόλια στηρίζει τη ζήτηση για εμβολιαστική κάλυψη

Οι επιδημικές εξάρσεις, π.χ. η εποχική γρίπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και η ταυτόχρονη έξαρση της πανδημίας του COVID-19, οδηγούν σε απότομη αύξηση της ζήτησης εμβολίων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό ζήτημα διαθεσιμότητας των αναγκαίων δόσεων.

Η Πολιτεία το καλοκαίρι ανταποκρίθηκε σε ένα πάγιο αίτημα του φαρμακευτικού κλάδου για δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για την πρόληψη, με αρχική εφαρμογή στον τομέα του εμβολιασμού από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, καθώς η δαπάνη των εμβολίων δεν συνυπολογίζεται πλέον στη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση για τα εμβόλια, επιπλέον της υπάρχουσας φαρμακευτικής δαπάνης και η ταυτόχρονη απεμπλοκή από την αυτόματη επιστροφή (clawback), διαμορφώνει τις κατάλληλες  προϋποθέσεις για την έγκαιρη εξασφάλιση της επάρκειας σε εμβόλια στη χώρα μας, λόγω της παγκόσμιας ζήτησης.

Η χρηματοδοτική βιωσιμότητα κάθε κράτους αποτελεί ένα καταλυτικό παράγοντα για το πού θα διατεθούν οι δόσεις,  όταν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ χωρών για διαθέσιμες δόσεις εμβολίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία ξεχωριστού κονδυλίου για τα εμβόλια έρχεται να ενισχύσει την εμβολιαστική πολιτική της χώρας και χρηματοδοτεί το κόστος της αυξημένης ζήτησης που αναμένεται να προκύψει για τα εμβόλια της γρίπης. Ταυτόχρονα,  αυξάνει τα όρια του προϋπολογισμού για το φάρμακο που μπορεί να διοχετευθεί για κάλυψη φαρμακευτικών αναγκών, όπου χρειάζεται, επιτρέποντας στο γενικό πληθυσμό να παραμένει υγιής και παραγωγικός.

Νέες υγειονομικές προκλήσεις ενδεχομένως να είναι μπροστά μας στο μέλλον. Συνεπώς η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής γύρω από τον εμβολιασμό, οριοθετεί το πλαίσιο για επόμενα βήματα (π.χ καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης, ανάπτυξη δράσεων για συστηματική ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη των εμβολίων, θεσμοθέτηση εμβολιαστικών στόχων κ.α), με στόχο τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού, τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της χώρας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα