Παναγιωτάκης: Κέρδη για τη ΔΕΗ το 2017- Νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών

Αξιόλογα κέρδη θα έχει η ΔΕΗ το 2018, όπως προέβλεψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, παρά την έκπτωση του 15% που δόθηκε στους συνεπείς καταναλωτές αλλά και την απορρόφηση των επιβαρύνσεων που προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες, η ΔΕΗ

φέτος έχει σημαντικά κέρδη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνωντα σύμβουλο της ΔΕΗ, υπήρξε στο τέλος Φεβρουαρίου σε σχέση με τον Δεκέμβριο, μείωση των οφειλών από τους πελάτες της, της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτάκης παρατήρησε, ότι έχουν εκτιναχθεί σε 200 εκατ. ευρώ τα χρέη εκείνων που επιλέγουν άλλους προμηθευτές. «Πολλοί άλλαξαν και ΑΦΜ προκειμένου να μη μεταφέρονται οι οφειλές τους προς τη ΔΕΗ στο νέο συμβόλαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε, πάντως, ότι σύντομα θα υπάρξουν ρυθμίσεις για το θέμα και από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ώστε -όπως είπε- να αναζητηθούν οι παλαιές οφειλές προς τη ΔΕΗ.

Ο κ. Παναγιωτάκης απηύθυνε έκκληση προς τους καταναλωτές, να πληρώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο τους λογαριασμούς τους και να τους μετατρέψουν σε μηνιαίους.

Εν τω μεταξύ τις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕH, ενώ η ΔΕΠΑ προχωρά στην εξαγορά του μεριδίου της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής και τη μείωση του μεριδίου της Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω ανήγγειλε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού Εμμανουήλ Παναγιωτάκης για την προμήθεια καυσίμων του 2018.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν οι κ.κ. Σταθάκης και Παναγιωτάκης η ένεση ρευστότητας σχεδόν ύψους 1 δισ. ευρώ από τις πληρωμές ΥΚΩ και τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ θα της δώσουν κέρδη για τη χρήση του 2017.

Ειδικότερα, ο υπουργός ΠΕΝ απαντώντας στην έντονη κριτική που ασκήθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και ιδίως από τον τομεάρχη της ΝΔ Κώστα Σκρέκα, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης ηλεκτρισμού σημείωσε ότι «η ΔΕH είναι οικονομικά εύρωστη». Μάλιστα ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η εταιρία με ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ αποκτά δυναμική πλήρους αναδιάρθρωσης και εξομάλυνσης των χρηματοοικονομικών ροών.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της εταιρίας, η εταιρία εισέπραξε 360 εκατ. ευρώ από τα ΥΚΩ και άλλα 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ: «Η ΔΕH δεν είναι σε επισφαλή θέση και για το 2017 θα εμφανίσει και κέρδη, παρά την επιβάρυνση της χρέωσης του προμηθευτή για την κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ που ήταν 353 εκατ. ευρώ και τα 70 εκατ. ευρώ κόστους από την ενεργειακή κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης, προσθέτοντας και ακόμη μία επιβάρυνση αυτή των δημοπρασιών των ΝΟΜΕ.

Εξάλλου, ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε και στο θέμα της ΔΕΠΑ λέγοντας ότι η δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου θα προχωρήσει στην εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής αποχωρώντας από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας.

Αναφορικά με την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι διατάξεις θα αφορούν την απόσχιση τους από την εταιρία, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και της είσπραξης ενός εύλογου και δίκαιου με διαφανή τρόπο τιμήματος.

Μεγάλη μείωση των ΥΚΩ

Οι κ. Σταθάκης και Παναγιωτάκης βομβαρδίστηκαν από ερωτήσεις που αφορούν τις χρεώσεις των ΥΚΩ.

Ο υπουργός και ο πρόεδρος της ΔΕH αναφέρθηκαν στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης. Σημείωσαν ότι μαζί με την Κρήτη που θα έχει ολοκληρωθεί η διπλή διασύνδεση το 2023 το κόστος των 800 εκατ. ευρώ πια δεν θα υφίσταται για τις ΥΚΩ. Μάλιστα όπως τόνισαν όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις χρόνο με το χρόνο θα υπάρχει ελάφρυνση στους λογαριασμούς.

Ο ΑΗΣ Αμυνταίου

Για τον ΑΗΣ Αμυνταίου ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος για την παράτασης της λειτουργίας του στις 32.000 ώρες, λέγοντας ότι το αίτημα μας στις Βρυξέλλες είναι μαχητό.

Είπε ακόμη ότι πιστεύει πως οι μονάδες του Αμυνταίου πρέπει να παραμείνουν στο σύστημα για 10 χρόνια και σύμφωνα με μελέτες που έχει κάνει η ΔΕH μπορούν να προσφέρουν όφελος στο κόστος των βιομηχανιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα