ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους (και όχι μόνο) έχουν ήδη ξεκινήσει. Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις φαίνεται πως ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και οι υπουργοί του είναι αποφασισμένοι για μεγάλη σύγκρουση με τους Ευρωπαίους στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους αλλά και αυτό της ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης.

Ο Γ. Βαρουφάκης δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με την τροικα

την όποια χαρακτήρισε “σαθρά δομημένη επιτροπή” με “αντιευρωπαϊκή λογική”. Η κυβέρνηση επιθυμεί μια συνολική νέα συμφωνία και όχι παράταση του πρόγραμματος είπε ο υπουργός Οικονομικών στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γ. Ντάισελμπλουμ στο ΥΠΟΙΚ το απόγευμα της Παρασκευής.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε στους New York Times πως η κυβέρνηση θέλει να επανεξετάσει συνολικά το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και όχι να λάβει την εκκρεμούσα δόση των 7 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, υπουργοί της κυβέρνησης “ξηλώνουν” – στα λόγια τουλάχιστον – τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης με την τρόικα κάνοντας λόγο για ακύρωση των αποκρατικοποιήσεων, επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, επαναφορά του κατώτατου μισθού κ.α.

Χθες ο πρωθυπουργός απέρριψε “την εμμονή στις πολιτικές λιτότητας” μιλώντας στον κ. Σουλτς.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν δείχνουν να υποχωρούν από τις θέσεις τους για τήρηση των δεσμεύσεων στο ακέραιο. Δείτε τι λένε Σόιμπλε, Σουλτς, Ντάισελμπλουμ, Κατάινεν και Γιούνκερ:

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε στις κοινές δηλώσεις του με τον Γ. Βαρουφάκη το απόγευμα της Παρασκευής πως εναπόκειται στην κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τους στόχους της καθώς ο ίδιος ήρθε στην Αθήνα ακούσει τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και να εξηγήσεις τις απαιτήσεις των εταίρων.

Για το πρόγραμμα είπε πως λήγει τον Φεβρουάριο “και τότε θα αποφασίσουμε”. Για την διάσκεψη για το χρέος δήλωσε πως αυτή ήδη υπάρχει και ονομάζεται Eurogroup. “Τα συμφέροντα μας είναι αμοιβαία και το Eurogroup έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα”, είπε ακόμη ο Γ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος τόνισε πως είναι σημαντικό να μην χαθεί η πρόοδος που έγινε το προηγούμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα για συνομιλίες με Τσίπρα και Βαρουφάκη, ο επικεφαλής του eurogroup δήλωσε πως “αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στις προεκλογικές της υποσχέσεις, αυτό θα είναι εις βάρος της ανάπτυξης και ο ελληνικός προϋπολογισμός θα πέσει έξω”.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς που συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον Α. Τσίπρα είπε μεν πως υπήρξε συμφωνία σε πολλά θέματα, αλλά τόνισε πως υπήρχαν και άλλα που απαιτούν περαιτέρω συζήτηση, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “ελπίζουμε η υπέροχη χώρας σας να παραμείνει σε ευρωπαϊκή πορεία”.

Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης έθεσε ως προϋπόθεση για την επέκταση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Παρασκευή.

Αυστηρό μήνυμα έστειλε προ ημερών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. «Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους άλλους, την κοινή γνώμη και τους κοινοβουλευτικούς στην υπόλοιπη Ευρώπη (…) Είναι εφικτές ορισμένες ρυθμίσεις, αλλά αυτές δεν θα μεταβάλλουν θεμελιωδώς αυτά τα οποία ισχύουν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. «Δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους. Οι άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης δεν θα το δέχονταν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν κάλεσε τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλά σηματοδότησε ότι θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για την επίτευξη στόχων. “Περιμένουμε να εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις που υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν” δήλωσε ο κ. Κατάινεν και συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξασφαλίσει την ίση μεταχείριση όλων των μελών και την εφαρμογή των συμφωνιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα