Π. Κωστόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε, είναι νεκρό

Για τις επικείμενες αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και τα πολιτικά δρώμενα της χώρας μιλά σε άρθρο του, με τίτλο «ΠΑΣΟΚ: υπάρχει μετά θάνατον ζωή;», ο Πέτρος Κωστόπουλος.

“Με πάρα πολύ ενδιαφέρον διάβασα χτες ότι, μες τα πλαίσια της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος θα κόψει δυο από τις ακτίνες του συμβολικού ήλιου. Μπορεί να κάνει κι άλλα.

Να αλλάξει τηλέφωνα στα κεντρικά, να το ξεματιάσει και να το βάψει κόκκινο ή μπορδοροδοκόκκινο. Το θέμα είναι, όμως, άλλο: Υπάρχει ανάσταση νεκρών; Υπάρχει μετά θάνατον ζωή;

Από τον Πέτρο Κωστόπουλο

Για να το ξεκαθαρίσω από την αρχή, δεν πιστεύω ότι για την κατάντια του ΠΑΣΟΚ φταίει μόνο ο Βενιζέλος. Επίσης δεν πιστεύω ότι με αρχηγό κάποιον άλλο, τον Λοβέρδο, ή τον Χρυσοχοϊδη ή τη Διαμαντοπούλου –για να πάω σε πολιτικούς που και εκτιμώ και κάποιο γκελ έχουν στη κοινωνία- το ΠΑΣΟΚ θα έδειχνε εντονότερα σημεία ζωής. Το ΠΑΣΟΚ όπως είναι γνωστό τοις πάσι… πέθανε.

Σε μια προηγούμενη φάση είχε πεθάνει το ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ αλλά ζούσε για αρκετά χρόνια το διαχειριστικό ΠΑΣΟΚ. Έλεγες ότι, όποια μαλακία κι αν κάνουν, ήξεραν να κυβερνούν τη χώρα καλύτερα από τους Νεοδημοκράτες.Σε αυτό συντέλεσε και η πρώτη τετραετία του Σημίτη πριν πέσει κι αυτός στα σκατά του λαϊκισμού και των συνεργατών του. Όμως ο Γιώργος ήρθε και διέλυσε κι αυτόν τον μύθο. Όχι μόνο να κυβερνήσει δεν ήξερε αλλά η κυβέρνησή του έμοιαζε στη παροιμία «τυφλός τυφλό οδήγαγε και είδαν το φως στο λάκκο». Η διαχειριστική αδυναμία αυτής της κυβέρνησης, η πλήρης ανισορροπία στη χάραξη πολιτικής και οι αστείες εξτραβαγκάντσες του αρχηγού «αθώωσαν» σε χρόνο dt και την εγκληματική διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Μετά τον Γιώργο το ΠΑΣΟΚ έχασε και το τελευταίο άλλοθι ύπαρξης.

Αν δεν μπορείς ούτε να αλλάξεις την κοινωνία και την βυθίζεις επί 10ετίες στη διαπλοκή αλλά ούτε κι έχεις πια τη δυνατότητα να διαχειριστείς κρίσιμες καταστάσεις, τότε το κλείνεις το κομμωτήριο. Όσες προσπάθειες κι αν κάνει ο Βενιζέλος, όσο κι αν προσπαθεί να τροχιοδρομήσει κάποια πολιτική έχω την αίσθηση πως η κοινωνία έχει κλειστά τα αυτιά. Άλλωστε πού να πάει; Να αρχίσει γραφικότητες μετά τις δεσμεύσεις που πήρε για το μνημόνιο; Δύσκολο, και καθόλου πιστευτό. Εκεί άλλωστε ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνιέται με τίποτα. Έχει κάνει ακόμα και το ΚΚΕ να φαίνεται συμμαζέμενο.

Το ΠΑΣΟΚ έκαψε τα χαρτιά του κι αν έλεγα κάτι για τον Βενιζέλο θα έλεγα ότι μου κάνει τελικά ηγέτης κλειστού χώρου. Δηλαδή, ένας άνθρωπος ο οποίος με τη χρήση της γλώσσας μπορεί να τα βγάλει πέρα όταν τον κλείσεις σε μια αίθουσα για κουβέντες αλλά όταν βγει στο γήπεδο δεν έχει καμιά επαφή με τον κόσμο. Έχεις την αίσθηση ότι δεν μπορεί να χειριστεί τη γλώσσα που τόσο καλά ξέρει με πολιτικούς όρους. Δηλαδή βαριέσαι γιατί έχεις την αίσθηση ότι επαναλαμβάνει διαρκώς την ίδια κασέτα. Αλλά δεν φταίει μόνο η γλώσσα για την κατάντια του ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που είχε καταλήξει να είναι ένα κόμμα που βασιζόταν σε κρατικοδίαιτους ήταν θέμα χρόνου να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη όταν έθεσε θέμα περιορισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα