Στην Τρόικα η τύχη του ΤΤ

Στα χέρια της Τρόικα βρίσκεται η τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με τις όποιες εξελίξειςαναφορικά με το μέλλον του Οργανισμού να μετατίθενται για το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου εστιάζεται στο να πείσει την Τρόικα να ανάψει το «πράσινο φως» ώστε η ανακεφαλοποίηση του Τ.Τ να πραγματοποιηθεί

από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ στο πιστωτικό σύστημα κυριαρχεί η άποψη ότι παρά το πλήθος σεναρίων που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, κανένα από τα σενάρια αυτά δεν είναι επί του παρόντος δυνατό να υλοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή η μη χορήγηση παράτασης στην δημοσίευση οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2011 οδήγησε τη διοίκηση του Τ.Τ να δηλώσει χθες ότι η «δημοσίευση τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δεν είναι δυνατή, λόγω εξαιρετικώς δυσμενών συνθηκών». Ακολούθησε, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η απόφαση του ΧΑ για προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών. Μέχρι τις 12.55 μ.μ όπου ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών του Τ.Τ ο τίτλος σημείωνε δραματικές απώλειες 29,71% στα 0,168 ευρώ.

Τροχοπέδη πάντως στις εξελίξεις αποτελεί η σταθερά αρνητική στάση της τρόικα για την κεφαλαιακή στήριξη των κρατικών τραπεζών από το ΤΧΣ, στάση άλλωστε που υιοθέτησε και για την ATE Bank.

Ως εκ τούτου, τονίζουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, εάν οι αντιδράσεις της Τρόικα καμφθούν, η ιδιωτικοποίηση του ΤΤ μπορεί να συνεχιστεί ενώ σε αντίθετη περίπτωση στο τραπέζι θα πέσει και το ενδεχόμενο να «σπάσει» η τράπεζα σε υγιές και μη κομμάτι και η πώληση του πρώτου σε ενδιαφερόμενο που θα επιλεγεί από σχετικό διαγωνισμό.

H λύση της ιδιωτικοποίησης, αφού ανακεφαλαιοποιηθεί, θα ήταν η προσφορότερη για το δημόσιο και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Η αγορά εκτιμά ότι, εφόσον ανακεφαλαιοποιηθεί ή τελικώς «σπάσει» στα δύο, θα υπάρξουν μνηστήρες αφού το ΤΤ είναι από τα τελευταία μεγάλα «μαγαζιά» προς διάθεση.

Εξυπακούεται οποιασδήποτε εξέλιξης θα πρέπει να προηγηθεί η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ.ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ.ευρώ είναι η αναγκαία προίκα του ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία της τράπεζας δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις αφού με βάση το νόμο, για την κάλυψη του κεφαλαιακού  ελλείμματος, υπάρχει προθεσμία έξι μηνών ενώ η ρευστότητα είναι διασφαλισμένη από τον ELA.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της τράπεζας συνεχίζουν και σήμερα την απεργία τους και την κατάληψη του κτιρίου της κεντρικής υπηρεσίας.

Του Κωστή Παπαγρηγόρη

σχετικά άρθραΟι φόβοι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καθυστερούν τη συμφωνία για τα μέτραΑναζητούνται λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού ΤαμιευτηρίουΟι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν τις ζημιές τους προς το κράτοςΕπιστολή Α. Ηλιάδη στο ΔΣ της Τρ. ΚύπρουΣτα δύο χωρισμένοι οι φαρμακοποιοί μετά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ«Αναγκαίος ένας ενιαίος φορέας για την πάταξη του παρεμπορίου»Έρχεται φόρος… ακινησίας στα ΙΧΑ. Σαμαράς: Δίνουμε μάχη γι
Keywords
Τυχαία Θέματα