Π. Δούκας από το Φόρουμ των Δελφών: Η ελληνική οικονομία μπορεί να “τρέξει” με 5%

15:55 1/3/2019 - Πηγή: BankWars

To ζήτημα της προσέλκυσης επενδυτών στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ με αντικείμενο «Οικονομία, η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα».

Την ανησυχία του για την υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη και τους παράγοντες που την αναχαιτίζουν, όπως η Ιταλία, το Brexit, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, εξέφρασε

ο Πρόεδρος της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πέτρος Δούκας κατά την παρέμβαση του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Κάθε φορά που το ΔΝΤ ανακοινώνει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη του 2019-2020, είναι χαμηλότερες. Ο κ. Δούκας εκτιμά πως ένας λόγος για αυτό είναι το φορτίο του παγκόσμιου χρέους: το ΑΕΠ όλων των χωρών του κόσμου είναι αθροιστικά περίπου 90 τρισ. δολάρια, ενώ το συνολικό χρέος των χωρών του πλανήτη είναι περίπου 280 τρισ. δολάρια. Το ποσό των ελεύθερων ταμειακών ροών που παράγει το ΑΕΠ για να καλύψει το παγκόσμιο χρέος δεν είναι αρκετό, γι αυτό και υπάρχει αυτή η συνεχόμενη πίεση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και διατηρείται χαμηλή η παγκόσμια ανάπτυξη. Το παγκόσμιο φορτίο του χρέους είναι επίσης ο λόγος που δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, γεγονός που εξηγεί αυτή τη συνεχή υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο κ. Δούκας εστίασε στο θέμα της υποτονικής ζήτησης. Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2% ή ακόμη και του 3% δεν έχει καμία σχέση με την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, είπε και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση που θα αναλάβει το “τιμόνι” μετά τις εκλογές να κάνει τις ριζικές εκείνες αλλαγές που θα αλλάξουν αυτή την εικόνα. Με γρήγορα και σωστά βήματα, ο κ. Δούκας εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να “τρέξει” με 5% φέροντας ως παράδειγμα τη χρηματιστηριακή αγορά που έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και μια αγορά ακινήτων που έχει καταβαραθρωθεί σε μια χώρα που ο καθένας θα ήθελε να ζει.

Εστιάζοντας στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Δούκας εκτίμησε πως οι τράπεζες πρέπει να επιληφθούν του θέματος του υψηλού κόστους λειτουργίας –να βελτιώσουν το λόγο του διοικητικού κόστους και του κόστους προσωπικού σε σχέση με τα έσοδα. Παράλληλα, πρέπει να κάνουν κάτι για τις μη τραπεζικές τους συμμετοχές που αποτιμώνται σε επιτόκια υψηλότερα σε σχέση με αυτά της τρέχουσας αξίας στην αγορά. Οι τράπεζες πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προβούν σε περαιτέρω μικρές και λογικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου καθώς μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους είναι η παρούσα αξία των μελλοντικών πληρωμών φόρων και “αυτό δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς μια πλήρη κεφαλαιακή διάρθρωση”. Για αυτό και πρέπει να αναζητήσουν ενδιαφερόμενους επενδυτές από την Κίνα έως τη Μέση Ανατολή και τα αγγλοσαξωνικά funds.

Ο κ. Δούκας έκλεισε την παρέμβασή του στέλνοντας το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να γυρίσει σελίδα πολύ γρήγορα και τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα το επόμενο έτος από το προηγούμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα