Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης – Απίστευτες καταστροφές- Έπεσε ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα

01:06 4/3/2022 - Πηγή: BankWars

upd: 9.30. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο  προκαλώντας πυρκαγιά σε κτίριό του. Η φωτιά κατασβέστηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Παρά τις κινήσεις για διπλωματική λύση, οι ρωσικές δυνάμεις «σφίγγουν» τον κλοιό γύρω από πόλεις της Ουκρανίας, σφυροκοπώντας Μαριούπολη και Χάρκοβο, ενώ επιμένουν ότι έχουν καταλάβει

τη Χερσώνα.
Οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν ουσιαστικό αποτέλεσμα, ωστόσο συμφωνήθηκε η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων, αλλά και η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από κοινού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκκένωσης των περιοχών. Θα υπάρξει και τρίτος γύρος συνομιλιών, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας – Συμφωνία μόνο για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Ο δήμαρχος της πόλης Ενερχοντάρ δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι Ρώσοι στρατιώτες κατευθύνονται προς τον κοντινό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια — τον μεγαλύτερο όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρώπη

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι ρωσικά στρατεύματα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό, αφότου εισέβαλαν με τανκς στην πόλη Ενερχοντάρ.

«Ακούγονται σφοδρά πυρά στην πόλη», έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο δήμαρχος Νμίτρο Ορλόφ.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Κατελήφθη ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και προειδοποιεί τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας.

«Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας», διαβεβαιώνει τους κατοίκους.

Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει επιτρέψει τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως η Μόσχα να επιχειρήσει να στείλει κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με δημοσιογράφους που θα απαθανατίσουν σε βίντεο τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους από ρώσους στρατιώτες.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι στόχοι της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία – αποστρατιωτικοποίηση και ουδέτερο καθεστώς – θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι «το χειρότερο είναι μπροστά μας» μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας. Ο Πούτιν γνωστοποίησε μέσω του προέδρου της Γαλλίας «την πολύ μεγάλη του αποφασιστικότητα» στην συνέχιση της επίθεσής του, στόχος της οποίας είναι «να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Κατά την διάρκεια  της συνομιλίας τους, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι η επιχείρηση του ρωσικού στρατού εξελίσσεται «σύμφωνα με το σχέδιο» της Μόσχας και ότι «θα ενισχυθεί», αν οι Ουκρανοί δεν αποδεχθούν τους όρους του, αναφέρει η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε νέο διάγγελμα επισήμανε ότι η ουκρανική άμυνα αντέχει απέναντι στη ρωσική επίθεση. «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, εκτός από την ελευθερία μας», είπε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε διαλλακτικός δηλώνοντας πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο διάλογος με τη Δύση χρειάζεται να τεθεί σε βάση αμοιβαίου σεβασμού. Επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα ανεχθεί στρατιωτική απειλή από την Ουκρανία, που όπως είπε, παίρνει οδηγίες από την Ουάσιγκτον, να αναβάλλονται οι συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι του Κιέβου ετοιμάζονται  εν αναμονή εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα. Πρόχειρα οδοφράγματα, μολότοφ αλλά και στρατιωτικά μπλόκα συνθέτουν την πρώτη γραμμή άμυνας των Ουκρανών. 

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προέλαση προς το Κίεβο (λόγω της ουκρανικής αντίστασης), παρά τον μεγάλο αριθμό δυνάμεων που έχουν συγκεντρώσει. Ας σημειωθεί ότι το στρατιωτικό κομβόι έξω από την πρωτεύουσα εκτιμάται σε μήκος 65 χιλιομέτρων. 

Στη Μαριούπολη, όπου κατοικούν περίπου 100.000 Έλληνες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για πολιορκία, η οποία μοιάζει με την αντίστοιχη των Ναζί στο Λένινγκραντ. Η υπεράσπιση της Μαριούπολης θεωρείται μείζονος σημασίας για τους Ουκρανούς, καθώς δεν θέλουν να χάσουν την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.  

Μάχες, με αμείωτο ρυθμό, εξελίσσονται και στην πόλη του Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, η οποία βομβαρδίζεται αδιάκοπα τα τελευταία 24ωρο. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, περισσότερο από ένα εκατομμύριο άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε., ο συνολικός αριθμός ενδέχεται να φθάσει τα 4 εκατομμύρια. 

Κατά κύριο λόγο, οι Ουκρανοί καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες της Δύσης, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία. Ένας μικρός αριθμός, ιδίως από τις ρωσόφωνες περιοχές, έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. 

Keywords
Τυχαία Θέματα