ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Νεκροί έξι στρατιώτες από πυρά φιλορώσων – Πως επηρεάζει την Ευρώπη η κρίση

Τουλάχιστον έξι Ουκρανοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί στην πόλη Kramatorsk, στην ανατολική Ουκρανία,μετά από ενέδρα ρωσόφωνων αυτονομιστών, με το εμφυλιοπολεμικό σκηνικό στην περιοχή να ενισχύεται μέρα με τη μέρα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, αναφέρεται ότι φάλαγγα τεθωρακισμένων δέχθηκε πυρά ενώ πλησίαζε σε γέφυρα. Δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν χτυπήθηκε τεθωρακισμένο όχημα και τέσσερις άλλοι κατά την ανταλλαγή πυρών, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πως επηρεάζει

η κρίση την Ευρώπη

Την ίδια ώρα, η κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει άμεσα την Ευρώπη, εν όψει των Ευρωεκλογών και οι ευρωσκεπτικιστές οι οποίοι τονίζουν τη δυσαρέσκεια ενάντια στη λιτότητα, τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και τις δυσκολίες του ευρώ, εκτιμάται ότι θα αποσπάσουν καλά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, η κρίση στην Ουκρανία ίσως αναθερμάνει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τα κοινά της Ευρώπης και τους στρέψει υπέρ της Ένωσης.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι θα δούμε έντονη πολεμική κατά της διάσπασης της Ε.Ε.», σημειώνει στο Reuters ο Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, κύριος υποψήφιος για το συντηρητικό κόμμα CDU της Άνγκελα Μέρκελ. «Πολλοί φαίνεται να επηρεάζονται από την ανησυχητική κατάσταση στην Ουκρανία», προσθέτει.

Μια σειρά κομμάτων που αντιτίθενται στις Βρυξέλλες, όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, ή το Βρετανικό Κόμμα της Ελευθερίας εκμετελλεύονται την κρίση στην ανατολική Ευρώπη, κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο διευθυντής του γερμανικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων TNS Emnid, Όλιβερ Κριέγκ, δεν είναι σαφές ποια κόμματα θα μπορούσαν να ευνοηθούν από αυτή τη σύγκρουση, ωστόσο σημείωσε ότι υποψιάζεται ότι θα αποδυνάμωνε τη στήριξη για κόμματα που εναντιώνονται στο ευρώ, όπως το γερμανικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυρίαρχο κράτος αυτοανακηρύχθηκε το Ντονέτσκ, με το όνομα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ενώ παράλληλα υπέβαλε αίτημα ενσωμάτωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία, κατά τα πρότυπα της Κριμαίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Russia Today.

Εν τω μεταξύ, η Gazprom απειλεί να “κόψει” την παροχή του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, με διορία μέχρι 3 Ιουνίου.

Νωρίτερα, φιλορώσοι ανακοίνωσαν ότι επικράτησαν στα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία. Το αποτέλεσμα για κάποιους ερμηνεύεται ως ανεξαρτησία της περιοχής και για κάποιους άλλους οδηγεί στην ενδεχόμενη ένωση με τη Ρωσία.

«Το 89% ψήφισε υπέρ» ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν.

«Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε» είπε επίσης ο Λιάγκιν σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Από την δική τους πλευρά οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ την άλλη περιοχή όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα ανέφεραν ότι μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία.

Το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο χαρακτήρισε πάντως τα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές της χώρας παράνομα και είπε ότι τα ψηφοδέλτια είναι «εμποτισμένα με αίμα».

Σε πολλά πρόχειρα εκλογικά τμήματα η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική αλλά σε άλλες περιπτώσεις, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των ουκρανών.

Στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου σημειώθηκαν σκληρές μάχες την περασμένη εβδομάδα, υπήρχαν μόνο οκτώ εκλογικά κέντρα για περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Τα δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη να αναβληθούν μια κίνηση που δημιούργησε κάποιες ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης. Δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, κάτι που σαφώς αρνείται η Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία τη Δευτέρα κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την επέκταση των κυρώσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πηγές: naftemporiki, ΑΜΠΕ, Reuters

Original article: ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Νεκροί έξι στρατιώτες από πυρά φιλορώσων – Πως επηρεάζει την Ευρώπη η κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα