Ουκρανία: Έκρηξη στο κέντρο του Ντονέτσκ – Τι αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ

Οι αυτονομιστικές αρχές της “δημοκρατίας” του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε ένα κυβερνητικό κτίριο στην ομώνυμη πόλη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, αυτό συνέβη μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το κυβερνητικό κτίριο του Ντονέτσκ. Η φωτιά είναι πλέον ορατή στον τόπο της έκρηξης ενώ τα κοντινά κτίρια δεν έχουν υποστεί ζημιές. Από επίσημες πηγές δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ωστόσο το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.

Major explosion in #Donetsk

– reports

More: https://t.co/Cv3MH348VB pic.twitter.com/NWtLgA0U0i

— RT (@RT_com) February 18, 2022

Οι αρχές της περιοχής επιβεβαίωσαν τις αναφορές για έκρηξη στο κέντρο του Ντονέτσκ, σημειώνοντας ότι αυτοκίνητο εξερράγη στο πάρκινγκ του κυβερνητικού κτιρίου, στις 18.00 ώρα Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, πληροφορίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται επί τόπου, έκαναν λόγο για βομβαρδισμό σε εξέλιξη κοντά στην Στανίτσια Λουχάνσκα, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο ήχος των βομβαρδισμών ακούγεται στην πόλη αυτή, η οποία επλήγη και χθες από βομβαρδισμό που προκάλεσε ζημιές σε νηπιαγωγείο.

Στο μεταξύ, την μαζική εκκένωση των εδαφών που ελέγχουν στην ουκρανική επαρχία του Ντονέτσκ (την οποία έχουν ονομάσει “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ”) από ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά προς τη Ρωσία, σε συνεννόηση με τη Μόσχα, ανακοίνωσαν λίγο μετά τις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) οι φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες, διά στόματος του επικεφαλής της συγκεκριμένης οντότητας, Ντένις Πουσίλιν.

Ο τελευταίος έκανε λόγο για “μαζική εκκένωση, η οποία θα πρέπει να αρχίσει από σήμερα”, ενώ σημείωσε ότι η Μόσχα έχει συμφωνήσει να παράσχει καταφύγιο για τους πολίτες οι οποίοι θα εγκαταλείψουν την αυτοαποκαλούμενη “ΛΔ του Ντονέτσκ”, στην οποία οι εχθροπραξίες μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αποσχιστών έχουν ενταθεί, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

NOW – Sirens sound in #Donetsk after separatist leader announced the evacuation of civilians to Russia.pic.twitter.com/fdMcHzt1mL

— Disclose.tv (@disclosetv) February 18, 2022

Παράλληλα, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ”, φιλορωσικής αποσχιστικής οντότητας που ελέγχει εδάφη της ουκρανικής επαρχίας του Λουχάνσκ, Λεονίντ Πάσετσνικ, κάλεσε επίσης τους κατοίκους να αναχωρήσουν για τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

“Προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, καλώ τους κατοίκους  που δεν έχουν διαταγές κινητοποίησης και που δεν εμπλέκονται στην παροχή κοινωνικών και πολιτικών υποδομών να φύγουν για το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους κατοίκους. “Η Ρωσία είναι έτοιμη να διασφαλίσει την οργανωμένη υποδοχή και διαμονή των κατοίκων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στο έδαφός της”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, κάλεσε επίσης “όλους τους άνδρες που είναι ικανοί να φέρουν όπλα να υπερασπιστούν τη γη τους”.

Το Κίεβο δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο για τις ανακοινώσεις Πουσίλιν και Πάσετσνικ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, από την  άλλη πλευρά, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, σε ερώτηση για την εκκένωση, δήλωσε: “Δεν έχουμε πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί εκεί”.

Μάρτυρας του Reuters, τόνισε πως ένας δυνατός ήχος από σειρήνα ακούγεται από το κεντρικό Ντονέτσκ, ενώ το πρακτορείο Interfax, επισήμανε πως τα πρώτα λεωφορεία για να εκκενώσουν πληθυσμό από το Ντονέτσκ θα αναχωρήσουν στις 20:00 τοπική ώρα, επικαλούμενο έναν ανώνυμο αξιωματούχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα