Ολόκληρος ο φάκελος με τις ελληνικές θέσεις που κατέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης στο Eurogroup

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τον φάκελο παρουσιάσεων του Γιάνη Βαρουφάκη στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup μαζί με τα non papers τεκμηρίωσης που κατέθεσε η διαπραγματευτική ομάδα στις 11 και 17 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, μέσα στον φάκελο της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνονται συγκεκριμένα οι ομιλές του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας στα Eurogroup της 11ης και της 16ης Φεβρουαρίου, μαζί με τα δύο non paper που κατατέθηκαν στις ίδιες συναντήσεις από την ελληνική πλευρά, περιλαμβανομένων και ειδικών αναφορών για

τα αποτελέσματα των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων που έλαβαν χώρα στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Δημοσιοποιούνται ακόμη το προσχέδιο του Πιερ Μοσκοβισί αλλά και το σχέδιο δήλωσης του τελευταίου Eurogroup του Γερούν Ντάισελμπλουμ το οποίο και απορρίφθηκε τελικά από την ελληνική πλευρά.

Από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών

Ως προς το αποτέλεσμα των τεχνικών συζητήσεων αναφέρεται ότι:

η Ελλάδα δεσμεύεται για το δανεικούς όρους απέναντι στους πιστωτές τηςΔεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού ή θα έχει επιπλοκές στο τραπεζικό σύστημαΚαμία ενέργεια για κούρεμα της ονομαστικής αξίας δανείων του ελληνικού δημοσίου.Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα με τα δάνεια και τους τόκους των ληξιπρόθεσμων οφειλών και υποστηρίζει πως σκοπεύει να νομοθετήσει κατόπιν συνεννόησης-συμβουλής με τους εταίρους.Εγινε προαναγγελία για τους πλειστηριασμούς με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει πως δεν γίνεται να «πετάμε κόσμο στο δρόμο τη στιγμή που δεν υπάρχει κανείς για να αγοράσει τα σπίτια»

Υπάρχει θέμα υστέρησης εσόδων, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως μπορούν να εισπραχθούν 5,5 δισ ευρώ από:

την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράςμε καλύτερο έλεγχομε αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλώνμε προοδευτική φορολογία για τους πλουσιότερουςΑναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα ο στόχος είναι το 1,5%, αλλά για να επιτευχθεί θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομίαΣε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αυτή θα καλυφθεί από περικοπές δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα γίνεται αναφορά πως στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώθηκε καλή πρόοδος. Οι ελληνικές αρχές μπορούν να στηρίξουν την τρέχουσα ατζέντα μεταρρυθμίσεων:

φορολογική μεταρρύθμισημεταρρύθμιση συλλογής εσόδωνδιαχείριση δημόσιων οικονομικώναντιμετώπιση διαφθοράςηλεκτρονική διακυβέρνησημεταρρύθμιση των δημόσιων συμβάσεωνβελτίωση επιχειρηματικού κλίματοςμεταρρύθμιση δικαστικού συστήματοςεφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα βιομηχανικά δίκτυα και τους ανταγωνιστικούς τομείς.

Απαιτείται χρόνος τις προσεχείς εβδομάδες ούτως ώστε η κυβέρνηση να προβεί σε μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως να συνεχίσει τις προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς.

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρο το φάκελο

Keywords
Τυχαία Θέματα