ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ – “ΕΣΤΗΣΑΝ” ΤΟΝ Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΟΙ ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ

19:39 6/4/2013 - Πηγή: BankWars

Aναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Τρόικας. Εμπλοκή σε όλα τα θέματα, την οποία προσπαθούν να “λύσουν” σε έκτακτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ.Στουρνάρας με τον Πρωθυπουργό που πήγε στο γραφείο του αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Έλληνας υπουργός ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς ελάχιστα λεπτά πριν τη συνάντηση, πως

τελικώς οι τροικανοί δεν θα παραστούν στο ραντεβού, αιτιολογώντας – επισήμως – την απόφασή τους αυτή στην έλλειψη επαρκούς χρόνου για να προετοιμαστούν ενόψει της αυριανής, πρωινής συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου.
Είναι προφανές πως μετά και από αυτή την εξέλιξη το σύνολο των ανοικτών εκκρεμοτήτων με τους δανειστές περνάει πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση Σαμαρά – τρόικας θα γίνει οπωσδήποτε την Κυριακή, καθώς το βασικό της θέμα είναι η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης ΕΘΝΙΚΗΣ – EUROBANK, θέμα που δε μπορεί να περιμένει, δεδομένων των προθεσμιών που “τρέχουν”.

ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ

- Η Τρόικα δεν έχει πάρει θέση για το σενάριο που προτείνει η κυβέρνηση σχετικά με το χαράτσι, αλλά λέει σίγουρα «όχι»σε «εκπτώσεις» στους στόχους που έχουν τεθεί και βλέπει «με μισό μάτι» τυχόν φοροελαφρύνσεις με κοινωνικά κριτήρια (ευπαθείς ομάδες, μικροϊδιοκτήτες κλπ) αν δεν λάβει πρώτα εγγυήσεις ότι τα έσοδα από φόρους ακινήτων θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν φέτος τα 3,2 δισ. ευρώ.

- Στο τραπέζι είναι επίσης όλα τα ζητήματα, όπως οι απολύσεις στο δημόσιο, η ρύθμιση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και τα κόκκινα δάνεια αλλά και ι η υστέρηση στα έσοδα που υπολογίζεται για το 2013-14 ότι θα κυμανθεί από 2,7-3,2 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ κάποια στιγμή τον Απρίλιο και την διάθεση των 6 δισ. ευρώ των επόμενων δόσεων το Μάιο. Αντίθετα, οι δανειστές θέλουν να κλείσουν όλα τα μέτωπα μαζί και να υπάρξει λύση πακέτο για την εκταμίευση του συνόλου των 8,8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ορόσημο για την κυβέρνηση είναι η 20η Μαϊου οπότε υπάρχει λήξη ομολόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα