Οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία το 2017

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2017 από 2,3% το 2016.

Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,2% το 2017 από 1,6% το 2016, αναφέρει η Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι στις προβλέψει αυτές δεν περιλαμβάνει τον αντίκτυπο από τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ

μπορούν να προσθέσουν έως 0,3 εκατοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη των ΗΠΑ αυτό το έτος και έως 0,8 το επόμενο. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την αμερικανική ανάπτυξη στο 2,5% αυτό το έτος και 2,9% το επόμενο, προσθέτοντας 0,3 εκατοστιαίες μονάδες στην παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι τα όποια πιθανά κέρδη από τις πολιτικές του νέου προέδρου θα μπορούσαν να ακυρωθούν εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ή το Μεξικό.

Για την οικονομία της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι μπορούν να αναπτυχθούν κατά 2,4% το 2017, χάρη στην ανάκαμψη των οικονομιών που εξάγουν εμπορεύματα αλλά και της Τουρκίας. Όπως διευκρινίζει η Τράπεζα, οι προβλέψεις εξαρτώνται από την ανάκαμψη των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και την αποφυγή της πολιτικής αβεβαιότητας. Ενδεικτικά, η Παγκόσμια τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί κατά 1,5% φέτος, του Αζερμπαϊτζάν κατά 1,2% και της Ουκρανίας κατά 2%.

Στη Μέση Ανατολή, η Παγκόσμια Τράπεζα “βλέπει” ανάπτυξη 3,1% φέτος. Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,6% το 2017, λόγω των κερδών της από την παραγωγή πετρελαίου, ενώ το Ιράν εκτιμάται ότι θα “τρέξει” με ρυθμό ανάπτυξης 5,2%, εάν το αργό πετρέλαιο κατακτήσει το επίπεδο των 55 δολαρίων το βαρέλι.

Στη νότια Ασία, η ανάπτυξη αναμένεται να προσεγγίσει τα επίπεδα του 7,1% το 2017, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη της Ινδίας. Εξαιρουμένης της Ινδίας, η οικονομία της νότιας Ασίας εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 5,5% φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα