Προ των πυλών η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία – Εν αναμονή της εντολής Ομπάμα – Πλήρης σύγχυση για τον ρόλο της Ελλάδας

(upd) Τύμπανα πολέμου ηχούν στη Συρία, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες,οι δυτικές δυνάμεις ενημέρωσαν τη συριακή αντιπολίτευση ότι επίκειται επίθεση κατά του καθεστώτος του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

“Οπωσδήποτε θα υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων από το καθεστώς Άσαντ. Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος συσκέπτεται με τα μέλη του Κογκρέσου,

προκειμένου να ληφθεί η κατάλληλη απόφαση”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Οι δυτικές δυνάμεις ειδοποίησαν τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει ότι θα σημειωθεί ένα πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ «εντός ημερών», ανέφεραν πηγές οι οποίες συμμετείχαν σε μια συνάντηση μεταξύ απεσταλμένων τους και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) στην Κωνσταντινούπολη.

«Η αντιπολίτευση ενημερώθηκε με σαφήνεια ότι η δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ μπορεί να αρχίσει τις αμέσως προσεχείς λίγες ημέρες κι ότι παρ’ όλ’ αυτά πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζεται για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη», δήλωσε η μία από τις πηγές αυτές, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση, σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τα σχέδια της καταρτίζει η Μ. Βρετανία

Η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ έχει “κλειδώσει” όπως όλα δείχνουν, με τη Μεγάλη Βρετανία να καταρτίζει ήδη τα σχέδιά της ώστε να είναι έτοιμη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως διεμύνησε οι ίδιος ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι θα συγκαλέσει την Πέμπτη το κοινοβούλιο για να υπάρξει μια ψηφοφορία «για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία.

«Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκρινε το αίτημά μου να συγκληθεί το κοινοβούλιο την Πέμπτη. Θα υπάρξει μια σαφής πρόταση της κυβέρνησης και μια ψηφοφορία για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία, ανέφερε ο Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός , δήλωσε πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να μην έχει αποτέλεσμα να προκληθεί μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

«Δεν πρόκειται για μία ανάμειξή μας σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ή γι’ αλλαγή στάσης μας απέναντι στην Συρία, ή για μία περαιτέρω είσοδό μας σε αυτήν τη σύρραξη», δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους. «Αυτό αφορά τα χημικά όπλα. Η χρήση τους αποτελεί σφάλμα και δεν θα πρέπει να μείνουμε αδρανείς απέναντί της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Αλαλούμ για τον ρόλο της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, πλήρης σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Ελλάδα στη διαφαινόμενη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ακύρωσε τηλεγράφημα, στο οποίο κυβερνητικές πηγές διέψευδαν δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση τη χρήση των στρατιωτικών βάσεων στη Σούδα και την Καλαμάτα για ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία.

Σύρος ΥΠΕΞ: Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τη Συρία

Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την σύμμαχό της Συρία, διαβεβαίωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, την ώρα που οι δυτικές χώρες εξετάζουν ένα πλήγμα εναντίον στρατιωτικών θέσεων του συριακού καθεστώτος.

“Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την Συρία. Οι σχέσεις μας θα συνεχιστούν σε όλους τους τομείς και ευχαριστούμε την Ρωσία για την υποστήριξή της, όχι μόνον διότι υπερασπίζεται τη Συρία, αλλά και διότι υπερασπίζεται τον εαυτό της”, σημείωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Μουάλεμ καταφέρθηκε επίσης εναντίον αυτών που θέλουν να επιτεθούν στην χώρα του χωρίς να παρουσιάσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, την παραμικρή απόδειξη για την χρήση χημικών όπλων και προκάλεσε τις δυτικές χώρες να παρουσιάσουν “αποδείξεις” για να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες τους.

“Ακούμε τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν γύρω μας. Αν θέλουν να πραγματοποιήσουν μια επίθεση κατά της Συρίας πιστεύω ότι το να χρησιμοποιούν ως άλλοθι τα χημικά όπλα δεν είναι καθόλου σωστό. Τους προκαλώ να δείξουν τι έχουν ως απόδειξη”, σημείωσε.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε εξάλλου ότι η χώρα του διαθέτει αμυντικά μέσα που θα κάνουν τον κόσμο “να σαστίσει”.

Νταβούτογλου (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Ένα έγκλημα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο

«Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δεν μπορεί να παραμείνει ατιμώρητο», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Συρία στην οποία καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

«Αυτό το οποίο συνέβη είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αυτό το έγκλημα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο», δήλωσε ο Νταβούτογλου, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε στις δηλώσεις του στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Μιλιέτ ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν διεθνή συνασπισμό εναντίον της Συρίας, ακόμη κι αν δεν υπάρξει ομοφωνία στον ΟΗΕ.

Έτοιμος να δράσει ο αμερικανικός στρατός

Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει αμέσως αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δώσει εντολή για την ανάληψη δράσης κατά της Συρίας λόγω της επίθεσης με χημικά όπλα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σε συνέντευξή του σήμερα στο BBC.

“Έχουμε μεταφέρει πόρους σε επίκαιρες θέσεις για να μπορούν να εκπληρώσουν και να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε επιλογή θελήσει να κάνει ο πρόεδρος” Ομπάμα, δήλωσε ο Χέιγκελ κατά την διάρκεια ταξιδιού του στο Μπρουνέι, σύμφωνα με αντίγραφο αποσπασμάτων της συνέντευξής του που παραχώρησε το BBC.

Στην ερώτηση αν ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει “έτσι απλά”, ο Χέιγκελ απάντησε: “Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, έτσι απλά”.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα έχουν στην διάθεσή τους πληροφορίες για την επίθεση τις οποίες θα παρουσιάσουν “πολύ σύντομα” και σημείωσε ωστόσο παράλληλα ότι έπειτα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό και τον Γάλλο ομόλογό του υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες μεταξύ των περισσότερων συμμάχων των ΗΠΑ ότι “παραβιάστηκαν τα βασικότερα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα