Οι 5 προκλήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2014

Σύμφωνα με την Barclays, το 2013 ήταν ένα έτος έντονης αστάθειας ωστόσο, σε γενικές γραμμές υπήρξε άκρως εποικοδομητικό για το ευρωπαϊκό banking, καθώς οι φόβοι γύρω από την Ευρωζώνη υποχωρούν και εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης.

Παρά το ευοίωνο κλίμα, οι εκτιμήσεις για την τραπεζική κερδοφορία παραμένουν υποτονικές, καθώς κινούνται κατά 10% μειωμένες έναντι του 2012.

Η αντίθετη πορεία των τραπεζικών μετοχών και της τραπεζικής κερδοφορίας αποδίδεται στην μειωμένη αξία των κεφαλαίων, η οποία θα διαγράψει πτωτική πορεία και το 2014. Μόνο το 2013, η αξία των ιδίων κεφαλαίων

υποχώρησε κατά 180 μονάδες βάσης.

Η Barclays αναφέρει τις εξής 5 προκλήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2014:

1. Δικαστικές μάχες – Το 2014 οι δικαστικές αντιδικίες για θέματα διατραπεζικών επιτοκίων ή «κόκκινων» δανείων θα συνεχιστούν.
2. Επικίνδυνα assets – Η αξιοπιστία επί της διαχείρισης των ριψοκίνδυνων στοιχείων έχει διαβρωθεί σημαντικά. Το 2014 οι εποπτικές αρχές αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στον εν λόγω τομέα.
3. Το tapering της Fed – Αν και οι επιδράσεις στις αναδυόμενες οικονομίες ήταν μεγάλες, το tapering επέφερε ανεπαίσθητες αλλαγές στο ευρωπαϊκό banking. Για το 2014, όπου η επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων της Fed θα συνεχιστεί, μόνο οι τράπεζες οι οποίες είναι εκτεθειμένες στις αναδυόμενες οικονομίες διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους.
4. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ – Αν και δεν αναμένεται τουλάχιστον για το 2014, επιβολή αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού αυξάνεται σημαντικά. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ θα επιχειρήσει είτε να αποδυναμώσει το ευρώ είτε να τονώσει την νομισματική πολιτική. Ένα πιο αδύναμο ευρώ θα ασκούσε ωστόσο, πιέσεις στην αξία των τραπεζικών μετοχών.
5. Αποκατάσταση της δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπολογίζεται στα 1,3 τρισ. ευρώ. Οι τράπεζες της περιφέρειας δυσκολεύονται εξαιτίας των έντονων απορρεόντων κινδύνων. Ένα νέος γύρος φθηνών δανείων προς τις τράπεζες ίσως επέλυνε το πρόβλημα.

Original article: Οι 5 προκλήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα