ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Γλιτώνουν τον διαχωρισμό επενδυτικής – λιανικής τραπεζικής

Απομακρύνεται η προοπτική διαχωρισμού των υψηλού κινδύνου δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής από τις παραδοσιακές δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής στις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, στα πρότυπα του λεγόμενου «κανόνα Βόλκερ» που ισχύει για τις αμερικανικές τράπεζες.

Και τούτο διότι οι ρυθμίσεις που επεξεργάζεται ο αρμόδιος επίτροπος Ενιαίας Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ είναι πολύ ήπιες και δεν υιοθετούν τις προτάσεις της λεγόμενης «έκθεσης

Λιικάνεν» (δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2012) που εισηγούνταν υποχρεωτικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων επενδυτικής και λιανικής τραπεζικής στους ομίλους, όπου οι δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής αντιστοιχούν στο 15%-25% του συνολικού ενεργητικού τους ή ξεπερνούν σε αξία τα 100 δισ. ευρώ.

Αυτό αποτελεί καλό νέο για τους τραπεζικούς κολοσσούς της Γερμανίας και της Γαλλίας όπως την Deutsche Bank και την BNP Paribas, όχι όμως και για τους πελάτες των τραπεζών ή τους φορολογουμένους κατ επέκταση, αφού οι στόχοι των νέων ρυθμίσεων που ήταν η ενίσχυση της διαφάνειας και η καλύτερη διαχείριση των κινδύνων στις συστημικά σημαντικές τράπεζες δεν φαίνεται να εξυπηρετούνται.

Τραπεζικά στελέχη εξέφρασαν κατ ιδίαν ανακούφιση για το σχέδιο οδηγίας, με Γερμανό τραπεζίτη να σχολιάζει ότι οι προωθούμενοι κανόνες είναι χαλαρότεροι από αυτούς που ήδη ισχύουν στη χώρα. Αντιθέτως, έντονη ήταν η αντίδραση στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου, που επιθυμούσαν ένα σχέδιο οδηγίας που να βάζει φρένο στη διάθεση των τραπεζών να αναλαμβάνουν ρίσκα και δη με χρήματα των καταθετών. «Η μη ύπαρξη κανενός σχεδίου είναι καλύτερη από το υφιστάμενο σχέδιο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Original article: ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Γλιτώνουν τον διαχωρισμό επενδυτικής – λιανικής τραπεζικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα