Οι 3+1 εντολές των δανειστών για να πάρει χρήμα η Ελλάδα

Με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, υψηλόβαθμοι κοινοτικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Real.gr, αποκλείουν κάθε σκέψη για περίεργες ενδιάμεσες ρυθμίσεις του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας ξεκαθαρίζοντας ότι:

1) η ΕΚΤ δεν δύναται να αυξήσει το όριο εκδόσεως τριμήνων γραμματίων γιατί πρώτον αυτό θα αποτελούσε άμεση χρηματοδότηση της κυβέρνησης

(αφού το επιπλέον ποσό θα αγοραστεί από τις τράπεζες για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού) και απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και δεύτερον γιατί ο ενιαίος οργανισμός εποπτείας των τραπεζών SSM εκτιμά ότι οι τράπεζες «δεν πρέπει να διακρατούν πολλά από αυτά τα σκουπίδια» (σσ. junk).

2) η ελληνική πλευρά πρέπει να ξεχάσει ιδέες όπως «το να πληρώσει η ΕΚΤ με τα κέρδη επί ελληνικών τίτλων το ΔΝΤ» και «να σπάσει η δόση σε κομμάτια που θα εκταμιευθούν προκαταβολικά γιατί οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας» που διακινούνται στην Αθήνα και να επικεντρωθεί στο κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης.

3) να σταματήσει η Αθήνα να αναλώνει χρόνο και φαιά ουσία στην μετονομασία των ελεγκτικών μηχανισμών, του προγράμματος και τη μελλοντικής ρύθμισης (νέο δάνειο) και να κάτσει να συνεργαστεί με το προσωπικό της ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για να καθοριστούν τα μέτρα που θα ολοκληρώσουν τη «συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού» (staff level agreement) που θα ξεκλειδώσει τη δόση.

Η χώρα έχει έξι εβδομάδες καιρό (τέσσερις διαπραγμάτευση και δύο εφαρμογή και νομοθέτηση) στην καλύτερη των περιπτώσεων για να πάει στο eurogroup του Μαΐου, έτοιμη να πάρει τα λεφτά της δόσης. Για να συμβεί δε αυτό πρέπει:

– να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015 (πρωτογενές έλλειμμα),
– να ψηφιστούν αλλαγές σε φορολογικό, ΦΠΑ, δημόσιο,
– να γίνουν αποκρατικοποιήσεις,
– να ψηφιστούν ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια και εργασιακά.

Keywords
Τυχαία Θέματα