Ο Σόιμπλε και τρία “παιδιά” του δίνουν τελευταία προθεσμία στην Ελλάδα

Τελευταία διορία για την επίτευξη συμφωνίας δίνουν στην Ελλάδα τέσσερις υπουργοί Οικονομικών, με πρώτο τον Β.Σόιμπλε, με δηλώσεις τους στη Bild ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup απόψε στο Λουξεμβούργο.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Υπουργοί Οικονομικών δίνουν τελευταία διορία

στην Ελλάδα» περιλαμβάνονται δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε, του Βελγίου, Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ.

Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει:

«Μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε διαθέσιμους πόρους. Ισχύει η αρχή: βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών. Σε αυτές ανήκει επίσης το να παραμείνει το ΔΝΤ – χωρίς την σημαντική συμβολή του δεν γίνεται».

Ο κ. φαν Όφερτφελντ δηλώνει ότι οι Έλληνες πρέπει προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της οικονομίας «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα».

Ο κ. Σάντζιους τάσσεται κατά του σχεδίου της Αθήνας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ. «Μια περαιτέρω πορεία χωρίς το ΔΝΤ είναι δύσκολο να την φανταστεί κανείς», τονίζει.

Ο κ. Μράμορ αναφέρεται στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας του. Η Σλοβενία, όπως λέει, παρά τα «επώδυνα μέτρα» στην ίδια τη χώρα, έδειξε αλληλεγγύη πάνω από τον μέσο όρο. Το ίδιο περιμένει κανείς και από την Ελλάδα.

Μήνυμα και από Μέρκελ;

Στην Ελλάδα αναμένεται να αποδώσει την ευθύνη ενδεχόμενης αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, αύριο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η καγκελάριος θα προβεί σε κυβερνητική ανακοίνωση σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Ιουνίου. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναφερθεί στην Ελλάδα.

Αναμένεται να διακηρύξει και πάλι την προσήλωσή της στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και ότι θα ζητήσει από την Αθήνα να επιδείξει συμβιβαστική διάθεση.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στόχος της είναι να ονοματίσει τους υπεύθυνους σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών οδηγηθούν μια ακόμα φορά σε αδιέξοδο. Και εκείνοι βρίσκονται κατά την άποψή της στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα