Ο Γ.Στουρνάρας ζητά από την ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές ομολόγων – Απειλούν το κόστος δανεισμού οι υψηλές αποδόσεις

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας  ζητά ανοιχτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την αύξηση των αγορών ομολόγων για να περιοριστεί η άνοδος στα κόστη δανεισμού με την μεγάλη άνοδο των αποδόσεων.

Με τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης να καταγράφουν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε τρία χρόνια, η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις να τηρήσει την υπόσχεσή

της να διατηρήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού για τις χώρες της ευρωζώνης, μέσω του προγράμματος έκτακτων αγορών λόγω πανδημίας (PEPP).

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει μια αδικαιολόγητη αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, οπότε ίσως η ΕΚΤ θα έπρεπε να επιταχύνει το ρυθμό των αγορών μέσω του ΡΕΡΡ για να διασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης εν μέσω πανδημίας», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο Reuters.

Οπως εκτιμά ο κ. Στουρνάρας, «δεν είναι δικαιολογημένη η αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων μακράς ωρίμανσης».

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή να παρέμβει αναλόγως, στη συνεδρίασή τους στις 11 Μαρτίου.

ΕΚΤ – Σνάμπελ: Nέα μέτρα στήριξης αν αυξηθούν οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα