Ο χρυσός στο προσκήνιο – Οι κινήσεις των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών – Σαλβίνι & ντι Μάιο κόντρα στον Ντράγκι

19:19 7/4/2019 - Πηγή: BankWars

Η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι, εφεξής η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε πράξη με συναλλαγές,πάνω από ένα ορισμένο όριο, στα ξένα αποθεματικά κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και των μεγάλων ξένων νομισμάτων, δεν βρίσκει σύμφωνη την πολιτική ηγεσία της Ιταλίας.

Σαλβίνι και

Λουίτζι ντι Μάιο έχουν επικρίνει την Τράπεζα της Ιταλίας, με το επιχείρημα ότι απέτυχε να αποτρέψει την κρίση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και την κατηγορούν για τις απώλειες που υπέστησαν οι αποταμιευτές που είχαν αγοράσει τραπεζικές μετοχές και ομόλογα.

Η Τράπεζα της Ιταλίας διαθέτει το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο, 2.451,8 τόνους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, που χρονολογούνται από το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και το IMF διέθεταν μεγαλύτερα αποθέματα από την Ιταλία.

Σκοπός του Ντράγκι είναι να εξασφαλιστεί η συνοχή με τη συναλλαγματική ισοτιμία και τη νομισματική πολιτική της Ένωσης, όπως δήλωσε ο ίδιος, σε ερώτηση δύο Ιταλών δυο ευρωβουλευτών πριν από δύο εβδομάδες.

Την ιταλική διαφοροποίηση στην θέση Ντράγκι τονίζει δημοσίευμα της Wall Street Journal που αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Ρώμης επιδιώκει να αναλάβει τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και τα αποθέματα χρυσού.

«Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας στην Τράπεζα της Ιταλίας αν σκεφτούμε τι συνέβη τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του Κινήματος των 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο.

Βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ζήτησαν να εγκριθούν από τα Κοινοβούλια δύο νομοσχέδια: το ένα θα επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να αγοράσει μετοχές των ιδιωτικών τραπεζών στην ιταλική κεντρική τράπεζα σε τιμές από τη δεκαετία του 1930 και το άλλο θα διακηρύττει, πως ο ιταλικός λαός είναι ιδιοκτήτης του αποθεματικού της Τράπεζας της Ιταλίας με 2451,8 μετρικούς τόνους χρυσού αξίας περίπου 102 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε θεωρητικά να διευρύνει το πεδίο πώλησης του χρυσού και να μειώσει τα αποθεματικά της τράπεζας, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Ο χρυσός ανήκει στους Ιταλούς, όχι στους τραπεζίτες», δήλωσε η Giorgia Meloni, αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας, ένα εθνικιστικό κόμμα που τάσσεται υπέρ και των δύο νομοσχεδίων.

Πάντως γενικότερα, η καθεστηκυία τάξη της χώρας σύμφωνα με το δημοσίευμα, προειδοποιεί πως με αυτές τις ενέργειες επιχειρείται η υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ιταλίας και να σπαταληθούν τα αποθέματα χρυσού της χώρας σε λαϊκιστικές πολιτικές.

«Ο χρυσός είναι μέρος του ενεργητικού της Τράπεζας της Ιταλίας και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη νομισματική χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco. «Αυτό μοιάζει με επαναστατική απαλλοτρίωση», δήλωσε χαρακτηρικά η Gianluca Garbi, διευθύνουσα σύμβουλος της Banca Sistema SpA.

Η Wall Street Journal, επισημαίνει ότι το Κίνημα 5 Αστέρων και η Lega με τη στήριξη από άλλα κόμματα που συγκεντρώνουν το 60% των βουλευτών, μπορούν να περάσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Οι βουλευτές από το Κίνημα Πέντε Αστέρων υποστηρίζουν επίσης την εθνικοποίηση της κεντρικής τράπεζας, ενώ η Lega δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το 2018 αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν 33.800 τόννους χρυσού.

Η κατοχή του χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες είναι σε ανώτερο επίπεδο 50ετίας, καθώς οι παγκόσμιες αγορές έχουν αυξηθεί κατά 75% το προηγούμενο έτος.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρόσθεσαν 651,5 τόνους ράβδων χρυσού το 2018, το δεύτερο υψηλότερο σύνολο, σύμφωνα με το World Gold Council.

1. Ηνωμένες Πολιτείες
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διαθέτει τη μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα, 8133,5 τόνους. Αυτό είναι το 75,2% των συναλλαγματικών διαθεσίμων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν έχει συμμετάσχει ενεργά στην αγορά χρυσού όπως άλλες χώρες σε μια προσπάθεια να σώσει το δολάριο από την υποτίμηση.

2. Γερμανία
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ήταν απασχολημένη με τον επαναπατρισμό 674 τόνων χρυσού από τη Banque de France και την Federal Reserve Bank. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο ρωσικός έλεγχος στην Ανατολική Γερμανία οδήγησε τη Γερμανία να αποθηκεύσει το χρυσό της σε άλλες χώρες. Τώρα, η Deutsche Bundesbank «επαναπατρίζει» το χρυσό της. Η κίνηση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Η Γερμανία κατέχει σήμερα 3 370 τόνους χρυσού, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της.

3. Ιταλία
Η Ιταλία σχεδιάζει να κρατήσει τους 2,451,8 τόνους χρυσού. Η Τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε ότι θεωρεί ότι ο χρυσός είναι μια ασφαλής επένδυση σε περιόδους οικονομικής αναταραχής και μια εγγύηση έναντι της αστάθειας του αμερικανικού δολαρίου. Ο χρυσός αντιπροσωπεύει το 67,9% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ιταλίας.

4. Γαλλία
Η Γαλλία σταμάτησε σταδιακά να πωλεί τα αποθέματα χρυσού της σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τους 2.436,0 τόνους χρυσού που έχει αυτή τη στιγμή. Αυτό αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας.

5. Ρωσία
Η ρωσική κεντρική τράπεζα ήταν δραστήρια σε σχέση με το χρυσό για έξι χρόνια. Το 2017, ξεπέρασε την Κίνα για να γίνει ο πέμπτος μεγαλύτερος κάτοχος αποθεμάτων χρυσού. Πολλά από αυτά οφείλονται στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Πριν από δύο χρόνια, η Ρωσία αγόρασε 224 τόνους χρυσού και πώλησε πολλά από τα χρέη της στο Ταμείο των ΗΠΑ. Αυτή η κίνηση θεωρείται αμυντική προσπάθεια να αποδυναμώσει το δολάριο ΗΠΑ ως το κορυφαίο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Επί του παρόντος, η Ρωσία κατέχει 2,119,2 τόνους χρυσού σε αποθεματικά. Η ρωσική κεντρική τράπεζα είναι ηγέτης στην αγορά χρυσού στις προσπάθειές της να υποτιμήσει το δολάριο.

Δεδομένου ότι οι Η.Π.Α. έθεσαν οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής «αρκούδας», η κεντρική της τράπεζα έχει συσσωρεύσει χρυσό ως ένα δίχτυ ασφαλείας έναντι του παγώματος των περιουσιακών της στοιχείων. Το 2018, αγόρασε 274 τόνους.

6. Κίνα
Η Κίνα σήμερα κατέχει 1.864,3 τόνους χρυσού σε απόθεμα, ένα χαμηλό ποσό μεταξύ των κορυφαίων χωρών που κατέχουν χρυσό, αλλά υπάρχουν πολλές αναφορές ότι η χώρα έχει «διπλά βιβλία». Ωστόσο η Κίνα επεκτείνει αργά τα αποθέματά της. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) αύξησε τα αποθέματά της κατά 11,2 τόνους τον Μάρτιο, μετά την προσθήκη 9,95 τόνων τον Φεβρουάριο, 11,8 τόνους τον Ιανουάριο και 9,95 τόνους τον Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα