Οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι εκμεταλλεύονται ένα παράθυρο που μόλις άνοιξε

Rώσοι δισεκατομμυριούχοι και ρωσικές εταιρείες εκμεταλλεύονται μια ανάπαυλα από τις διεθνείς κυρώσεις για να επωφεληθούν από την ελκυστικότητα των ιδίων κεφαλαίων της χώρας.

Το παράθυρο ευκαιρίας άνοιξε καθώς οι ΗΠΑ ήραν τις κυρώσεις στην United Co Rusal στα τέλη Ιανουαρίου και εν μέσω της σχετικής ηρεμίας που επικρατεί από τότε που η Ουάσιγκτον έβαλε στο στόχαστρο τον Oleg Deripaska και άλλους μεγιστάνες της χώρας πριν από 12 μήνες. Τώρα, οι ρωσικές εταιρείες και οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούσαν να αντλήσουν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια

δολάρια τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

«Το παράθυρο για αγοραπωλησίες μετοχών άνοιξε, οι ιδιοκτήτες και οι εταιρείες προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτό», δήλωσε το στρατηγικό στέλεχος της BCS Global Markets, Kirill Chuyko. «Αυτά τα παράθυρα έχουν γίνει σπάνια και σύντομα για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και δεν είναι σαφές πότε θα έρθει το επόμενο άνοιγμα», πρόσθεσε.

Άλλοι δισεκατομμυριούχοι μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μεγιστάνων που πούλησαν μετοχές της Polyus PJSC, της Evraz Plc και της MMC Norilsk Nickel PJSC, δήλωσε ο Sergie Donskoy, αναλυτής της Societe Generale SA. Όλες αυτές οι προσφορές υπερκαλύφθηκαν εν μέσω ισχυρής ζήτησης των ξένων επενδυτών και τώρα οι πωλήσεις φαίνεται πως θα διευρυνθούν καθώς οι ρωσικές γεωργικές εταιρείες δοκιμάζουν την αγορά.

Ο Όμιλος Cherkizovo PJSC, ο οποίος αποχώρησε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου στα τέλη του 2017, πωλεί μετοχές, ενώ η Ros Agro Plc έχει επίσης εγκρίνει την πώληση ποσοστού έως και 23,8%.

«Υπάρχει σημαντική ζήτηση για υψηλής ποιότητας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Dmitry Bolyasnikov, συν-επικεφαλής της επενδυτικής VTB Capital τον περασμένο μήνα, μετά την πώληση της Nornickel.

Η Ρωσία εξέδωσε επίσης το πρώτο της ομόλογο σε ευρώ εδώ και χρόνια τον Μάρτιο, με εταιρίες από την EuroChem Group AG καιτην Alrosa PJSC έως την Gazprom PJSC να εκδίδουν νέα διεθνή ομόλογα.

Παρόλα αυτά, η κατάσταση παραμένει ασταθής καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζουν νέες κυρώσεις για την επίθεση ενός πρώην Ρώσου κατασκόπου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεχωριστά, μια διμερής ομάδα γερουσιαστών επανέλαβε την Τετάρτη την αποκαλούμενη Πράξη Απομάκρυνσης (Deter Act) που προτάθηκε αρχικά σε προηγούμενη συνάντηση του Κογκρέσου. Αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις προοπτικές.

«Εάν δεν υπάρξουν νέες σημαντικές κυρώσεις, θα μπορούσαμε να δούμε και δημόσιες εγγραφές αργότερα φέτος», δήλωσε ο Chuyko . «Διαφορετικά, μπορεί να μην ανοίξει σύντομα ένα νέο παράθυρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα