ECONOMIST – Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Φως στο τούνελ – Είμαστε κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα – Τι είπε για απολύσεις, προσλήψεις και αλλαγή στη φορολογία

Το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει, ακόμη, την κρίση, αλλά το «φως αρχίζει να φαίνεται στην άκρη του τούνελ», απέστειλε, από το βήμα του συνεδρίου Economist, ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε στην απαλλαγή της χώρας από τον χαρακτηρισμό του «αδύναμου κρίκου της Ευρώπης», αφού όπως σημείωσε, η Ελλάδα,

πλέον, δεν θεωρείται Ιφιγένεια από κανέναν, καθώς επιτυγχάνει τους στόχους της.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι προϋποθέσεις για να εξουδετερωθούν τα αίτια της ύφεσης, έχουν εξασφαλισθεί. «Δεν έχουμε μόνο λιτότητα, έχουμε και μέτρα που εξισορροπούν τις περικοπές», επεσήμανε.

Αναφορικά με το μέτρο της απομάκρυνσης των δημόσιων υπαλλήλων, επανέλαβε ότι πρόκειται για «ποιοτική αναβάθμιση του κράτους». «Όταν διώχνεις 15 χιλιάδες ακατάλληλους από το Δημόσιο, για να προσλάβουμε ικανά παιδιά, αυτό είναι ποιοτική αναβάθμιση του κράτους. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν και κολλημένοι είναι οι ίδιοι και κολλημένη θέλουν την Ελλάδα στο χθες».

Δεν ξεπεράσαμε την κρίση ακόμα, αλλά το φως αρχίζει πια να φαίνεται στην άκρη του τούνελ, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος από το βήμα του Economist τόνισε πως η κατάσταση της Ελλάδας σταθεροποιείται και πως κανείς δεν ποντάρει στο λεγόμενο Grexit.

Όπως ανέφερε, πριν λίγους μήνες πολλοί προέβλεπαν την απόλυτη καταστροφή του ευρώ και προεξοφλουσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα.

Τόνισε όμως πως παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ευρωζώνη, «η Ελλάδα είναι πια θωρακισμένη, πιάνει τους στόχους της, βρίσκεται κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα, έχει πετύχει μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες ενώ το τραπεζικό μας σύστημα κεφαλαιοποείται».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα προσαρμογής σημείωσε πως «αλλάζει για να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο βιώσιμο». Όπως είπε, «πέρυσι αλλάξαμε τους εξωτερικούς όρους μειώνοντας το χρέος και τα επιτόκια δανεισμού, πετύχαμε την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει στην ιστορία και χωρίς χρεοκοπία. Τώρα αλλάζουμε την εσωτερική προσαρμογή με μέτρα ανακούφισης που δεν χαλαρώνουν την προσπάθεια ούτε νοθεύουν τους στόχους αλλά βοηθούν την κοινωνία να αντέξει το σοκ της προσαρμογής και να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή».

«Θα συγκρουστούμε με όσους έχουν βολευτεί»

Αφού σημείωσε πως «εξυγίανση και ανάκαμψη μπορούν και πρέπει να πάνε μαζί», έκανε λόγο για δύο ειδών αντιδράσεις που προκαλεί η προσαρμογή.

Μίλησε για «εκείνους που διαμαρτύρονται δικαίως γιατί δεν αντέχουν την απότομη κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου» και τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να κατανοήσουμε, και για «εκείνους που αντιδρούν γιατί είχαν βολευτεί σε ένα σύστημα παρασιτικό». «Με αυτούς δεν μπορεί παρά να συγκρουστούμε» διεμήνυσε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν δισταγμό ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και πως δεν κάνει καμία έκπτωση στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

«Απαραίτητη η αλλαγή του φορολογικού συστήματος»

Έκανε αναφορά, μεταξύ άλλων, στις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, επαναλαμβάνοντας πως «όταν διώχνεις 15 χιλιάδες ακατάλληλους από το δημόσιο και προσλαμβάνεις αμέσως έναν ίσο αριθμό νέων παιδιών με όρεξη για δουλειά και με αξιοκρατικά κριτήρια, αυτό δεν είναι “μέτρο βαρβαρότητας”, αλλά ποιοτική αναβάθμιση του κράτους».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε ακόμη για την ανάγκη αλλαγής του φορολογικού συστήματος, σημειώνοντας πως «δεν αρκεί να πιάνεις τους ενδιάμεσους στόχους, να σου βγαίνουν τα νούμερα, αλλά πρέπει να βλέπεις μακρύτερα». Όπως είπε, «μόλις σταθεροποιήσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που χρειαζόμαστε θα πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά για μείωση των φορολογικών συντελεστών».

Ειδικότερα είπε πως πρέπει να υποχωρήσουν όλοι οι φορολογικοί συντελεστές, και πρώτα από όλα το ΦΠΑ, όχι μόνο στην εστίαση.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος σημείωσε πως έχουν ήδη γίνει κάποια μικρά βήματα μείωσης, ιδιαίτερα για τα χαμηλά εισοδήματα, επισήμανε όμως πως χρειάζονται κι άλλα…

Για τη φορολόγηση κερδών ανέφερε πως παραμένει ο διακηρυγμένος προσωπικός του στόχος για ενιαίο συντελεστή 15% σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και την ανάπτυξη τομέων όπου η χώρα έχει δυνατότητες.

«Και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προχωράμε χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά και χωρίς δισταγμούς»

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην τρικομματική κυβέρνηση: «Εμείς οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ξέρουμε και τις δυσκολίες και τα ρίσκα. Γνωρίζουμε ότι και το καλύτερο σχέδιο να έχεις μπορεί πάντα να συμβεί η αναποδιά. Προχωράμε βήμα βήμα χωρίς τυμπανοκρουσίες άλλα και χωρίς δισταγμούς».

«Είμαστε όμως αισιόδοξοι, γιατί κερδίζει τελικά, όποιος πιστεύει, στον εαυτό του και στο μέλλον, κι εμείς πιστεύουμε – και οι τρεις μας – στο μέλλον της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα