Ο Guardian θυμήθηκε το Grexit…

“Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει μια πιθανότητα καθώς το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο,” αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόβλημα δεν είναι η βραχυπρόθεσμη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και για το 2015, καθώς έκθεση του think tank Capital

Economics δείχνει πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία, στην οποία η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε επιπλέον μέτρα λιτότητας και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα παράσχουν περισσότερα δάνεια.

Περισσότερο, υποστηρίζει ο Guardian, προβληματίζουν η δυναμική των μακροπρόθεσμων δανείων της Ελλάδας.

«Τα υπάρχοντα πακέτα βοήθεια απαιτούν από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4% του ΑΕΠ έως το 2030 προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος της κάτω από το 90% του ΑΕΠ. Επιπλέον, οι Έλληνες να μην καταφέρουν να αντέξουν έναν ακόμα χρόνο λιτότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Επιπλέον, προβληματίζει – όπως αναφέρει ο Guardian -, ο κίνδυνος της ύφεσης, ο οποίος μπορεί να υπονομεύσει τα όποια σχέδια.

«Οι τιμές σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης, πρόκειται να αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά από το 2015. Η Capital Economics εμφανίζεται σκεπτική. Εάν έχει δίκιο, το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξανόταν μόνο αργά και θα επέτρεπε ελάχιστο κέρδος στο στόχο της μείωσης του χρέους» αναφέρει το δημοσίευμα.

Τρίτο ζήτημα, κατά το Guardian, είναι ότι εάν εδραιωθεί ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα, τότε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν τη διαγραφή μέρους των δανείων τους προς την Ελλάδα.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Ευρωζώνη θα συμφωνήσει σε αυτό το είδος της βοήθειας εξαιτίας των εσωτερικών πολιτικών επιφυλάξεων και των πιθανών κινδύνων που αυτό θα δημιουργούσε» αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο το συμπέρασμα της Capital Economics.

«Για να λέμε την αλήθεια, το Grexit παραμένει ακόμα μια πιθανότητα, αν και δεν θα γίνει σύντομα» καταλήγει το δημοσίευμα του Guardian.

Original article: Ο Guardian θυμήθηκε το Grexit….

Keywords
Τυχαία Θέματα