Τράπεζα Κύπρου: Διεργασίες για πώληση του 18% – Επιστρέφει στο ΧΑΚ;

Σε μίσθωση των υπηρεσιών διεθνούς οίκου για εξεύρεση αγοραστή για το 18% που κατέχει η Λαϊκή Τράπεζα στην Τρ. Κύπρου προχωρεί η τριπλή αρχή εξυγίανσης.

Σύμφωνα με το Stockwatch, η διάθεση του ποσοστού απασχολεί την τρόικα που, από τη μια, επιθυμεί να μεγιστοποιηθεί η αξία για τους πιστωτές της Λαϊκής, και από την άλλη να προκύψει νέος επενδυτής

για την Τρ. Κύπρου με διεθνή εμβέλεια.

Μετά το bail-in των ανασφάλιστων καταθετών στις δύο τράπεζες, η Λαϊκή κατέχει το 18% της Τρ. Κύπρου και είναι μακράν ο μεγαλύτερος μέτοχος της.

Η τριπλή αρχή εξυγίανσης, που αποτελείται από το υπουργείο οικονομικών, την επιτροπή κεφαλαιαγοράς Κύπρου και την κεντρική τράπεζα έχει ήδη συζητήσει το θέμα και αποφάσισε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εξεύρεση διεθνούς οίκου.

Ο οίκος θα αναλάβει να εντοπίσει διεθνείς επενδυτές για το 18% και, ενδεχομένως, να λάβει αμοιβή επιτυχίας σε περίπτωση επίτευξης των στόχων που θα τεθούν.

Η όλη διαδικασία πρόσληψης ξένου οίκου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Με βάση το μνημόνιο, η αρχή εξυγίανσης θα πρέπει μέχρι τότε να παρουσιάσει λεπτομερή οδικό χάρτη για την πλήρη διάθεση του ενεργητικού της Λαϊκής. Για διασφάλιση της βέλτιστης διαχείρισης των στοιχείων ενεργητικού μέχρι την πώληση τους, η αρχή εξυγίανσης θα δώσει εντολές στον ειδικό διαχειριστή της Λαϊκής να παραχωρήσει τα δικαιώματα ψήφου των μετοχών στην Τρ. Κύπρου σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο και ανεξάρτητο συμβουλευτικό ή ελεγκτικό οίκο ή οίκους ή διεθνή οργανισμό.

Η πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου που ρωτήθηκε σχετικά επιβεβαίωσε ότι η αρχή εξυγίανσης προτίθεται να μισθώσει ανεξάρτητο διεθνή οίκο για να διαχειριστεί το 18%.

Ανέφερε ότι η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνεται μεταξύ δύο άλλων επιλογών στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Επιστρέφει στο ΧΑΚ;

Εν μέσω των διεργασιών για εντοπισμό επενδυτή για το 18%, η Τράπεζα κάνει ενέργειες για δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της και του μεσοπρόθεσμου επιχειρηματικού της πλάνου.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Μεγαλονήσου βρίσκεται σε αναμονή της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου στις 18 Δεκεμβρίου και της κατάθεσης του ενημερωτικού δελτίου της τράπεζας για επιστροφή της μετοχής στο χρηματιστήριο Κύπρου.

Η εξέταση του ενημερωτικού δελτίου της νέας BOCY, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚ, θα είναι διεξοδική για να διαπιστωθούν ότι όλα τα στοιχεία είναι σωστά. Θα ελεγχθούν, όπως είπε, όλες οι πληροφορίες που θα παρατεθούν σε σχέση με το νέο σχήμα της τράπεζας.

«Εάν και εφόσον», σημείωσε, «όλα θα είναι ορθά και ότι θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια προς τους επενδυτές, τότε, θα αξιολογηθεί και θα καθοριστεί η τιμή της μετοχής με βάση διεθνείς προδιαγραφές και κριτήρια».

Την τιμή θα καθορίσει ο ίδιος ο εκδότης, δηλαδή η τράπεζα, και δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή που είχε κλείσει πριν από την αναστολή της διαπραγμάτευσης της τον περασμένο Μάρτιο.

Original article: Τράπεζα Κύπρου: Διεργασίες για πώληση του 18% – Επιστρέφει στο ΧΑΚ;.

Keywords
Τυχαία Θέματα