Ντράγκι: Πρέπει να μειώσουν το απόθεμα των κόκκινων δανείων οι τράπεζες της ευρωζώνης

Οι τράπεζες στην ευρωζώνη θα πρέπει να μειώσουν και άλλο το απόθεμα των κόκκινων δανείων, ώστε να αυξήσουν τις χορηγήσεις και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να καταστούν πιο ελκυστικές σε πιθανούς επενδυτές, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Οι τράπεζες με υψηλά επίπεδα παλαιών κεφαλαίων…έχουν κρατήσει τις χορηγήσεις σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η ικανότητά τους να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους είναι περιορισμένη», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι.

«Καταναλογία, η χαμηλή κερδοφορία και η αβεβαιότητα για την αποτίμηση των κεφαλαίων αυτών μειώνουν την ελκυστικότητα των διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να λάβουν περαιτέρω δράση για να ενισχύσουν τον τραπεζικό κλάδο της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κοινού σχεδίου ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων.

Μιλώντας στο Παρίσι, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν δημιουργήσει ένα ενιαίο σύστημα εποπτείας των τραπεζών και διαχείρισης τραπεζικών καταρρεύσεων τα τελευταία χρόνια, “πρέπει να γίνουν περισσότερα”.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εναρμονίσουν τους κανόνες της ευρωζώνης με τον τρόπο διαχείρισης της τραπεζικής ρευστότητας, να ολοκληρώσουν το ενιαίο σύστημα εξυγίανσης και να θέσουν “τις βάσεις για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής ασφάλειας καταθέσεων”, δήλωσε.

“Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα ληφθούν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση”, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα