Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Ποιές εταιρείες αφορούν – Χαιρετίζει ο Ποροσένκο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεύρυνε τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας και των ανταρτών στην Ανατολική Ουκρανία σήμερα, προσθέτοντας 15 εταιρείες και 24 άτομα στην λίστα της και επιβάλλοντας νέα μέτρα κατά του πετρελαϊκού και του αμυντικού κλάδο της χώρας, σε μια προσπάθεια να στοχεύσει αυτούς που σχετίζονται με τους αυτονομιστές.

Τα μέτρα, τα οποία αρχικά εγκρίθηκαν την Δευτέρα, ενισχύουν τα βήματα που είχαν ληφθεί τον Ιούλιο και περιορίζουν τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη

Ρωσία. Θα επηρεάσουν εμμέσως εταιρείες όπως η Exxon Mobil Corp, η οποία εργάζεται με ελεγχόμενες από το κράτος πετρελαϊκές εταιρείες στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα κυρώσεων, «απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση αγορά, πώληση, παροχή επενδυτικών υπηρεσιών ή η βοήθεια έκδοσης ή όποια άλλη συμφωνία με κινητούς τίτλους και εργαλεία της αγοράς, λήξης μεγαλύτερης των 30 ημερών».

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι σε τρεις κρατικές πετρελαϊκές –OAO Gazpromneft (η πετρελαϊκή μονάδα της ΟΑΟ Gazprom, η εταιρεία διαχείρισης πετρελαϊκών αγωγών ΟΑΟ Transneft και ο πετρελαϊκός κολοσσός OAO Rosneft - έχει απαγορευτεί η συγκέντρωση κεφαλαίων με χρόνο ωρίμανσης μεγαλύτερο των 30 ημερών στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης τρεις αμυντικές εταιρείες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι United Aircraft Corporation –μητρική της κατασκευάστριας εταιρείας των αεροσκαφών MiG και Sukhoi- και Ularvagonzavod, η οποία κατασκευάζει τανκ.

Επίσης, επιχειρήσεις και άτομα απαγορεύεται να «πουλούν, να προμηθεύουν, να μεταφέρουν ή να εξάγουν, άμεσα ή έμμεσα, αγαθά και τεχνολογία διπλής χρήσης» από εννέα ρωσικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και την κατασκευάστρια εταιρεία μικρών όπλων JSC Kalashnikov, την NPK Technologii Maschinostrojenija, και τις κρατικές ΟΑΟ Almaz Antey και OAO NPO Bazalt.

Ακόμη, στις κυρώσεις περιλαμβάνεται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στον Ιγκόρ Λεμπέντεφ, αναπληρωτή πρόεδρο της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, τον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, εθνικιστή πολιτικό, και αριθμό ηγετών των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία — αξιωματούχους στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και την Κριμαία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko χαιρέτισε σήμερα τον νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και δήλωσε ότι αυτές υπογραμμίζουν τον βαθμό της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι στη χώρα του σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση με τη Μόσχα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα