Να επιστραφούν στο Δημόσιο οι ενισχύσεις που έλαβε ο Σκαραμαγκάς, λέει το Ευρ.Δικαστήριο

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει το κύρος της απόφασης της Επιτροπής, κατά την οποία η Ελλάδα όφειλε να ανακτήσει τις ασύμβατες προς την κοινή αγορά ενισχύσεις που είχαν χορηγηθεί στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά.

Πρόκειται για απόφαση του 2006, την οποία αμφισβήτηση η ελληνική πλευρά, με το επιχείρημα ότι η βοήθεια είναι συμβατή με τους κανονισμούς της Ε.Ε. καθώς τα ναυπηγεία παράγουν στρατιωτικό εξοπλισμό και σε αυτό το πλαίσιο συνδέονται με την άμυνα της χώρας.

Η προσφυγή της Ελλάδας

απορρίφθηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι ενώ οι κανονισμοί της Ε.Ε. προστατεύουν το δικαίωμα των κρατών μελών να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία της ασφάλειας τους, τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να αλλοιώνουν τους όρους του ανταγωνισμού σε σχέση με προϊόντα που δεν προορίζονται για στρατιωτικούς ειδικά σκοπούς.

Η Συνθήκη επιτρέπει στα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων της ασφάλειάς τους, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνονται οι όροι του ανταγωνισμού σε σχέση με προϊόντα που δεν προορίζονται για στρατιωτικούς ειδικά σκοπούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ευρωπαικού δικαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα