Ν. Ηλιόπουλος για εργασιακό νομοσχέδιο: «Ο τίτλος του θα έπρεπε να είναι “το καλάθι του εργοδότη”»

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει τίτλο “το καλάθι του εργοδότη” και υπότιτλο ότι πλέον “δεν μπορεί κανείς να ζει από τη δουλειά του” ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος κατά την τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση

ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» στην Ολομέλεια.

Ο κ. Ηλιόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη αξιοπιστίας, λέγοντας ότι ο νόμος Χατζηδάκη που θέσπισε τη δυνατότητα της τετραήμερης εργασίας και διαφημίστηκε επικοινωνιακά δεν έχει καμία εφαρμογή στην πραγματικότητα. «Αυτό είναι το «μέγεθος της απάτης σας και από αυτό μπορεί κανείς να κρίνει τα επιχειρήματά σας» είπε ο κ. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Ο κ. Γεωργιάδης την πρώτη ημέρα που βγήκε σε live συνέντευξή του για την παράλληλη εργασία μίλησε για δύο οκτάωρα, άλλο εάν μετά είπε ότι κόλλησε το skype, δείχνοντας ότι δεν έχετε όριο και μπορείτε να φτάσετε και στα τρία 8ωρα εάν πρόκειται για την ευελιξία της εργασίας»

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ο πραγματικός τίτλος του νομοσχεδίου είναι «το καλάθι του εργοδότη, ένα καλάθι για να μπορεί ο εργοδότης να ψωνίζει κυριολεκτικά εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, ζωή χωρίς τίποτα» και προσέθεσε: «Ξεπερνάτε κάθε έννοια ντροπής λέγοντας πως αυτά τα φέρνετε γιατί είναι στην Οδηγία, όταν αυτή ρητά λέει στο προοίμιό της ότι η Οδηγία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για συμβάσεις μηδενικών ωρών ή αλλού είδους σύμβαση εργασίας».

Μάλιστα, ο κ. Ηλιόπουλος προσέθεσε: «Ο υπότιτλος του νομοσχεδίου είναι ότι “ζούμε σε μια χώρα που δεν μπορείς να ζεις από τη δουλειά σου” και μάλιστα παραδέχεστε ότι με τη δική σας πολιτική ο εργαζόμενος δεν μπορεί να ζήσει από μια εργασία».

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα ασφάλειας στην εργασία και στη διάταξη για τους Ιατρούς Εργασίας, λέγοντας πως έχουμε μια μάχη ζωής, καθώς το 2023 στους χώρους δουλειάς «έχουμε ήδη 135 νεκρούς και 229 σοβαρά τραυματισμένους. Το 2022 είχαμε 104 νεκρούς… Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής σας καθώς διαλύει την ασφάλεια των εργαζόμενων και προκαλώντας περισσότερα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα».

Σχετικά με τη «μαύρη» εργασία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Το 2015-2019 έγιναν 230.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 115 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα και 50.000 δεδουλευμένα πήγαν στους εργαζόμενους. Τέτοιες ημέρες το 2018 έμπαινε λουκέτο σε κεντρικό τραπεζικό κατάστημα στη Θεσσαλονίκη για παραβίαση όρων εργασίας. Μόνο σε τράπεζες, το 2018 μπήκαν πάνω 600.000 ευρώ πρόστιμα για παραβίαση του χρόνου εργασίας». Εσείς, είπε ο κ. Ηλιόπουλος «δεν έχετε κάνει τίποτα, έχετε διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας».

Τέλος, για το θέμα της απεργίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε στον υπουργό Εργασίας: «Επανέρχεστε χωρίς καμία ντροπή». «Να είστε πιο προσεκτικοί όταν μιλάτε για την απεργία, γιατί εάν είχατε ακούσει το σωματείο των μηχανοδηγών όλα τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια δεν θα είχαν πεθάνει 58 άνθρωποι στα Τέμπη. Γιατί οι απεργίες είναι μία κίνηση για τη ζωή» τόνισε ακόμη ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πέτρος Σπανάκης παρέπεμψε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης ώστε να διαβάσει τα αναλυτικά στοιχεία των ελέγχων του ΣΕΠΕ που κατέθεσε στη Βουλή και να «διαπιστώσει ότι έχουμε αύξηση πάνω από 20% σε αριθμό ελέγχους και 35% σε πρόστιμα που έχουν επιβληθεί».

Keywords
Αναζητήσεις
n-iliopoulos-gia-ergasiako-nomoschedio-o-titlos-tou-tha-eprepe-na-einai-to-kalathi-tou-ergodoti.htm
Τυχαία Θέματα