ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στη γραμμή εκκίνησης φωτοβολταϊκά έργα 550 MW – Τι είπε η διοίκηση στους αναλυτές

Στη γραμμή εκκίνησης της κατασκευής τους βρίσκονται φωτοβολταϊκά έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 550 MW σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πριν από λίγο σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Συγκεκριμένα, καθώς εκδίδονται σταδιακά οι τελικές άδειες σύνδεσης στο δίκτυο, η εταιρεία θα μπορούσε να εκκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες ανάλογα με την επενδυτική ιεράρχηση

κάθε έργου ακόμα και στο τέλος του 2023 με ορίζοντα ολοκλήρωσης περίπου 12 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου αυξήθηκε σε 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου (έναντι 905 MW στο τέλος του 2022) μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα συνολικής ισχύος 330 MW κατά το τέλος του τρίτου τρίμηνου. 

Για τις αμέσως επόμενες περιόδους, ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναμένει σημαντική ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας σε συνέχεια της έναρξης λειτουργίας του αιολικού συμπλέγματος Καφηρέα πριν το τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Η έναρξη λειτουργίας σηματοδοτεί μια αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά περίπου 35% και αναμένεται να έχει μία αντίστοιχη θετική συνεισφορά στη λειτουργική κερδοφορία (σε ετησιοποιημένη βάση).

Μεσοπρόθεσμα ο Όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο έχοντας πλέον υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με ορίζοντα υλοποίησης το 2025/26. Παράλληλα, ο Όμιλος προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα που αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν κατασκευή από το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.

Επιπλέον, η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αναφερόμενη στις προοπτικές της εταιρείας απαρίθμησε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του χαρτοφυλακίου σημειώνοντας:

Το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο είναι το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνοντας διάφορες τεχνολογίεςΤα αιολικά πάρκα της εταιρείας διαθέτουν συντελεστές φόρτισης που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της αγοράςΤα έργα του χαρτοφυλακίου είναι από τα νεαρότερα στην αγορά με σταθμισμένη μέση διάρκεια ζωής ενεργητικού μικρότερη από 7 χρόνια, δηλαδή υπολειπόμενη διάρκεια ζωής περιουσιακών στοιχείων που υπερβαίνει τα 20 χρόνιαΗ συντριπτική πλειονότητα της τρέχουσας λειτουργικής δυναμικότητας στην Ελλάδα διαθέτει μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς, ενώ η υπολειπόμενη διάρκεια ζωής των PPAs υπερβαίνει τα 15 χρόνια

Ειδικά για τα PPAs η διοίκηση σημείωσε πως έχει ήδη στα χέρια της ή βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τρίτα μέρη και πως γενικά η αγορά των PPAs στην Ελλάδα ανεβάζει ρυθμούς και παρατηρείται έντονη ζήτηση από εγχώριους αλλά και διεθνείς καταναλωτές ενέργειας, ενώ παραμένει το ενδιαφέρον και από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η υψηλή ζήτηση σε συνδυασμό με την έλλειψη μεγάλων και ώριμων χαρτοφυλακίων ΑΠΕ, το κόστος κεφαλαίου και χρηματοδότησης και την αστάθεια των αγορών εμπορευμάτων, συντηρούν τις τιμές των PPAs σε ελκυστικά για τους παραγωγούς επίπεδα.

Τέλος, ως προς το κόστος των παραγωγών, η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκανε λόγο για συνεχιζόμενη σταθεροποίηση του κόστους κεφαλαίου, με τις τιμές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού να παραμένουν σε πτωτική τάση από την αρχή του έτους, ενώ στην αιολική βιομηχανία, οι τιμές δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα Α’ εξαμήνου, εμφανίζοντας έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν 145,7 εκατ. ευρώ, ενώ η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) για το Α’ Εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε 74,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο τέλος του Α’ Εξαμήνου του 2023 σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκαν σε 23,8 εκατ. ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
terna-energeiaki-sti-grammi-ekkinisis-fotovoltaika-erga-550-mw--ti-eipe-i-dioikisi-stous-analytes.htm
Τυχαία Θέματα