Ευ. Τσακαλώτος: Μειώστε πλεονάσματα, να μειώσουμε φόρους – Δεν υπάρχει χρέος χωρίς αξιολόγηση

Χωρίς ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για το ελληνικό χρέος, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Greece and the global disruptive environment», ενώ ζήτησε από τους δανειστές να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου η κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους.

Χωρίς να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος,

τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. «Και χωρίς τη συζήτηση για το χρέος δεν θα υπάρξει ένταξη στην νομισματική χαλάρωση. Και χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018», πρόσθεσε.

Δεν είναι τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική να μας ζητούν να νομοθετήσουμε από τώρα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020, ανέφερε ο υπουργός εκτιμώντας ότι ο συμβιβασμός ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές μπορεί να γίνει, αλλά όχι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ θα λυθούν στις πλάτες μας.

Οσον αφορά στην διαπραγμάτευση των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση για τα εργασιακά ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να διαπραγματεύονται με την Ελλάδα για τα εργασιακά εκτός του πλαισίου της ΕΕ».

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «πρέπει να μειωθούν στο 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2018»

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πρότεινε τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ, από 3,5% μετά το 2018, και χρήση της διαφοράς για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με μείωση φόρων.

«Μερικές χώρες λένε ότι το χρέος δεν είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά η ανταγωνιστικότητα. Η πρότασή μου είναι ως εξής: Να συμφωνήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5%, να το δούμε, και να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι όλο αυτό το 1% της μείωσης και όλος ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από αυτή την μείωση να ξοδευτεί μόνο στην ελάφρυνση των φόρων… των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» ανέφερε στην ομιλία του.

«Αν το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέτρο από το να μειώσουμε τα πλεονάσματα», πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε ότι είναι «επιτεύξιμο το πλεόνασμα 3,5% το 2018 χωρίς πρόσθετα μέτρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα